e-Noticies | Blogs blogs e-noticies e-noticies.cat

31 d'Agost del 2008

He trobat a faltar Manuel Trallero

Malgrat el fitxatge de Ramon Solsona, he trobat a faltar Manuel Trallero al suplement d'estiu de La Vanguardia. I dissabte, quan vaig tornar de vacances, el vaig trobar a faltar també en el suplement televisiu. Pels que no ens interessa específicament la programació televisiva de tota la setmana és l'única que pagava la pena del TVmanía. Sospito que, aquesta temporada, el trobaré a faltar també el Runrún cada dilluns, en teoria el pitjor dia de la setmana. I, per descomptat, també els divendres a les planes salmó del diari.

És una llàstima que un diari com La Vanguardia no hagi sabut treure més suc d'un ploma com la de Manuel Trallero. El que em dol també és, com deia al seu article de comiat del passat 14 de juliol, no se'n vagi ni "a El Mundo, ni al ABC, ni a la Cope. Tan sólo a casa" perquè el seguiria...

Continuar llegint...

21 d'Agost del 2008

Saura escalfa el congrés d'ICV

Estic esperant amb delit el proper congrés d'Iniciativa convocat per a la tardor. Costa de creure que pugui superar els congressos precedents, entre l'escridassada a Miquel Iceta al d'Esquerra, el "fuera, fuera" a Javier Arenas al del PP de Catalunya i el vot de càstig a David Madí al de Convergència. Sembla que la militància d'Iniciativa és gairebé tan disciplinada com la direcció, però Saura n'ha fet de molt grosses d'ençà que és al poder.

Conservo com una relíquia una entrevista a El Periódico del 26 d'octubre del 2006, just abans de les darreres eleccions al Parlament, en la que afirma "No pactarem si es preveuen el quart cinturó l'alta tensió". El líder d'Iniciativa ha estat capaç d'empassar-se disciplinadament tots dos projectes amb l'excusa que és competència de Madrid. Clar que hi havia...

Continuar llegint...

19 d'Agost del 2008

A favor de Rússia

Em sap greu dir-ho, però en el conflicte entre Rússia i Geòrgia gairebé estic a favor de Rússia. Fins i tot malgrat que sóc un ferm defensor de les nacions oprimides. Però el president georgià, Mikhail Saakaixvili, va aprofitar el mes d'agost per intentar recuperar, per la força de les armes, la integritat territorial del seu país mentre Vladimir Putin era a la cerimònia d'inauguració dels Jocs de Pequín. Si fa no fa com Saddam, que va envair Kuwait l'agost del 1990.

Estic segur que el seu antecessor, Edvard Xevernadze, que abans de ser president georgià va ser el darrer ministre d'Afers Exteriors de la URSS, no hagués comès un error de càlcul com aquest. En canvi, Saakaixvili va gosar desafiar l'ós rus sense que ningú, fins ara, li hagi demanat responsabilitats polítiques. La seva decisió ha estat una fugida endavant...

Continuar llegint...

14 d'Agost del 2008

ZP ens pren el pèl

Amb Zapatero em passa el mateix que a Gregorio Morán que, el 19 de juliol, en una de les seves memorables Sabatinas intempestivas, reconeixia sense embuts que "no sé aún si estamos ante un cínico redomado o ante un idiota con fortuna". Confesso que, a diferència del millor articulista de La Vanguardia ara que ha plegat Manuel Trallero, m'inclino més per la segona possibilitat que no pas per la primera tot i que -atesa la capacitat de supervivència política del personatge- sospito que hi ha la combinació justa dels dos ingredients. Potser perquè he pogut presenciar, en directe, algunes de les seves actuacions a Catalunya: des de la darrera Festa de la Rosa al míting de les municipals o el de les generals passant pel congrés del PSC. Sense oblidar la visita sorpresa a l'Hospitalet -quasi se m'escapa- pel TGV.

Veure el personatge en directe és...

Continuar llegint...

11 d'Agost del 2008

Com els Jocs de Hitler

Divendres passat vaig fer el meu particular boicot als Jocs Olímpics de Pequín: no vaig veure la cerimònia d'inauguració. Ni tan sols el resum del TN. Ja sé que, amb tants milions de audiència, no venia d'un telespectador, però tant se val.

L'endemà gairebé tota la premsa es deixava també seduir: "Pekín toca el cielo" (La Vanguardia), "La Xina demana pas" (El Periódico), "La Xina enlluerna" (Avui), "China se exhibe conu una apertura prodigiosa de los Juegos" (El País). Em sap greu dir-ho, però els únics que van estar a l'alçada van ser El Mundo ("La dictadura china aprovecha el escaparate de los Juegos") i Libertad Digital ("China intenta ocultar al mundo sus miserias con una espectacular ceremonia de inauguración).

Però el màxim responsable d'Amnistia Interancional a...

Continuar llegint...

07 d'Agost del 2008

Trias, alcalde

Francament, com a polític, a mi Xavier Trias no m'acaba de fer el pes. Trobo que és un supervivent de la generació de Pujol. I encara em costa de creure que un dia arribi a alcalde de Barcelona. Però és una excel·lent notícia per a ell que CiU hagi pujat sis punts en intenció de vot a en només nou mesos.

A més Trias, és el líder polític més ben valorat (5,5) no només per sobre de Jordi Hereu -que aprova pels pèls amb un 5,1-, sinó també de l'incombustible Jordi Portabella (5,1). Portabella és com Duran: sempre treu bona valoració als sondejos. Un dels misteris de la sociologia moderna.

Malgrat els esforços de Jordi William per restar-li importància, el resultat ha caigut com una galleda d'aigua freda a l'equip de govern. En cas contrari no haguessin trigat un mes i mig en fer-lo públic ni...

Continuar llegint...

06 d'Agost del 2008

La comèdia del finançament

En això del finançament tots fan comèdia. Per descomptat el principal responsable és el Govern espanyol, que ha tingut dos anys per a posar fil a l'agulla. Però el Govern de la Generalitat també ha badat. No he sentit durant aquest període cap paraula de recordatari de José Montilla a Zapatero. Ni al míting de l'Hospitalet, ni al de Badalona, ni al de Lleida. Al congrés del PSC va haver-hi aquella frase que passarà a la història de "José Luís, els socialistes t´estimem bé, però encara estimem més Catalunya" i ja està.

Al final, quan el temps se'ls hi ha tirat a sobre, Castells ha gosat alçar la veu. Però tampoc he sentit als socialistes catalans advertir que els 400 euros podien haver servit per al finançament. Els 1.200 milions d'euros -que han beneficiat quatre milions de catalans segons xifres del PSC-,...

Continuar llegint...

04 d'Agost del 2008

De Juana, a la presó

Estic a favor del diàleg amb ETA i crec en la rehabilitació dels presos, però Iñaki de Juana Chaos no hauria d'haver sortit de la presó. Almenys sense haver mostrat cap mostra de penediment i sense haver demanat perdó a les seves víctimes. També, per descomptat, haver pagat les corresponents indemnitzacions als familiars.

Cal recordar que De Juana va ser el capitost del comando Madrid d'ETA -el més sanguinari de tots: el de mitjans dels 80- amb 25 morts en la seva consciència. I, francament, un mort és un mort encara que sigui per la independència d'Euskadi, no fotem. Tant me fa que sigui un guàrdia civil, un polític o un periodista -que també n'hi ha hagut-. La vida humana no té preu.

De Juana és també el paio que va advertir el 1992 a un jutge de vigilància penitenciària que era "executable", el...

Continuar llegint...