e-Noticies | Blogs blogs e-noticies e-noticies.cat

15 de Febrer del 2009

Mà dura amb els estudiants

El que han de fer els estudiants és estudiar. Tot el meu suport al president de la Generalitat, José Montilla, encara que sigui amb un cap de setmana de retard, després que divendres passat fos escridassat per quatre eixelebrats al campus de la UPF. Fins i tot encara que els polítics tinguin incloses les xiulades en el sou.

Una altra cosa és saber si la decisió de desallotjar els estudiants hores abans de la visita presidencial és del rector, Joan Josep Moreso; del conseller d'Interior, Joan Saura; o dels dos alhora, que és el més probable perquè l'un no hauria gosat actuar sense el vist-i-plau de l'altre. En aquest cas l'historial de relliscades del titular d'Interior no para de créixer.

Ara el que cal és desallotjar els estudiants de la resta de facultats okupades començant pel rectorat de la Universitat de Barcelona. El nou rector de la UB, Dídac...

Continuar llegint...

10 de Febrer del 2009

On són les línies vermelles d'ERC?

Al final haurem de fer el que va dir Xavier Sala i Martín als matins de TV3 el 28 de juilol de l'any passat: “Per fer complir l’Estatut s’hi hauria d’enviar els Mossos d’Esquadra en lloc de negociadors”. Quan ho va dir l'il·lustre economista vaig pensar que era una de les seves sortides, però malauradament els fets li estan donant la raó.

Tenim, en efecte una llei orgànica, aprovada pel Congrés i pel Senat, que estableix clarament que el finançament havia d'estar el passat 9 d'agost. D'això fa ara més de mig any. El Govern del PSOE ha anat allargant el termini: del 9 d'agost vam passar al 17 de novembre gràcies al pacte Saura-De la Vega i del 17 de novembre al 31 de desembre.

Per això, ahir, en la roda de premsa de Govern de cada dimarts, vaig posar un ...

Continuar llegint...

08 de Febrer del 2009

La Inquisició, contra Carles Sentís

Finalment, el degà del Col·legi de Periodistes, Josep Carles Rius -amb cap mena de relació familar i sortosament tampoc professional amb el que signa aquest article- ha sortit al pas de les crítiques contra Carles Sentís. No sé si Ramon Barnils, en cas de viure, hagués signat un paper com aquest contra un home que ja té 98 anys.

Si hem de passar comptes perquè no passem comptes amb Juan Antonio Samaranch, que va ser un capitost del franquisme, però ens va dur els Jocs Olímpics?. O amb Fabià Estapé, que durant tants anys ha estat col·laborant a 'Els matins de Catalunya Ràdio' amb Antoni Bassas?.

Avel·lí Artís-Gener, que sí que va fer la guerra i hi va perdre un germà a diferència dels signants, es va mostrar més generós tot just acaba la II Guerra Mundial i quan enara era a l'exili. Explica a les seves...

Continuar llegint...

04 de Febrer del 2009

El 'rara avis' Jacinto Antón

El primer en donar la primícia va ser Llàtzer Moix a La Vanguardia el passat 11 de gener: el periodista d'El País Jacinto Antón està a punt de treure les seves cròniques periodístiques en format llibre (RBA). L'esdeveniment cultural està previst per a aquest mateix mes de febrer. Desconec encara la data exacta.

Amb Jacinto Antón em passa un estrany fenomen meteorològic: una força superior em fa retallar i guardar els seus articles com si fossin veritables obres d'art més properes a la literatura que no pas al periodisme. Aquesta conducta obsessiva compulsiva em passa amb molts pocs altres articulistes: Quim Monzó -el de l'entrepà de tonyina era antològic-, Gregorio Morán, Pilar Rahola, Manuel Trallero, etc., citats en aquest cas per estricte ordre alfabètic.

Vaig agafar l'hàbit ara fa dos anys davant la temença que un dia siguin...

Continuar llegint...

02 de Febrer del 2009

Ni parlar-ne dels Països Catalans

Em sap greu pel Felip Puig, però Duran i Lleida cada vegada hi toca més. Divendres passat, en la seva habitual carta setmanal als militants d'Unió -que és de lectura obligatòria- la clavava quan afirmava, després del fatídic pas de Zapatero per 59 segons que "no inspira ni credibilitat ni confiança per conduir el país cap a la recuperació econòmica", però que "la lluita pel poder a Caja Madrid és un bon exemple de la incapacitat del principal partit de l’oposició per presentar-se com a alternativa al govern".

El 12 de desembre també l'encertava després que el PSOE es rifés l'ultmàtum del PSC en matèria de finançament, aquell que havia de ser "improrrogable": "En el fons s’ha escrit el guió que el PSOE volia, i sincerament crec que el PSC ha caigut en un parany. El PSOE no podia...

Continuar llegint...

28 de Gener del 2009

La intocable Anna Balletbò

Al final la presència d'Anna Balletbò al programa 'La Noria' de Telecinco ha passat desapercebut perquè a la darrera comissió de control de la CCMA ni tan sols CiU va gosar cridar-li l'atenció. En absència de Joana Ortega, el seu substitut, Jordi Caminal, no va fer cap mena d'al·lusió. I això que havien presentat una preguntat i tot.

Però no sé que és més preocupant, si la participació d'Anna Balletbó en un programa de salsa rosa -la veritat és que ho feia molt bé en tot aquell guirigall- o el silenci de la Corporació Catalana de Mitjans de Comunicació. No he sentit dir res al president del consell de govern i superior jeràrquic, Albert Sáez, interessat no perdre una vicaria com aquesta que el que pugui fer Anna Ballatebò un dissabte a la nit en una cadena de la competència. Ni a Mònica Terribas, tan...

Continuar llegint...

25 de Gener del 2009

Els Mossos, a la picota

Manuel Trallero posava el dit a la llaga en l'entrada al seu bloc del passat dia 15: "¿Los mossos carecen de la formación necesaria? ¿El despliegue se hizo apresuradamente y faltan efectivos? ¿Nuestros policías ejercen malas prácticas? ¿Hasta cuando se podrá continuar hablando de “casos aislados” y se podrá empezar a hablar de prácticas generalizas?".

No jutjarem un col·lectiu de gairebé 15.000 funcionaris -14.150 per a ser exactes- per la conducta individual d'unes quantes ovelles negres, però en tres setmanes hi ha hagut tres sentències sobre abusos i maltractaments a detinguts. A més, la lectura d'aquestes sentències fa posar els pèls de punta sobre el que són capaços de fer aquests servidors de l'ordre en matèria de lesions i tracte degradant.

Amb...

Continuar llegint...

20 de Gener del 2009

Anglada, al Parlament

Tant de bo m'equivoqui, però la sorpresa de les properes eleccions al Parlament no serà aquest cop Ciutadans ni els meus amics de la Cori ni les CUP -que no s'acaben de decidir-, sinó l'ultradretà Josep Anglada. Hi ha un corrent subterrani a Catalunya que pensa que, després de rebre un milió de nouvinguts en menys de deu anys, ja n'hi ha prou d'immigrants. Ja no són fatxes, ni skins, ni tan sols xenòfobs, sinó obrers o classes mitjanes sacsejats per la crisi, el col·lapse de la sanitat o l'elevat nombre d'alumnes immigrants.

Ja ho va dir el president Montilla el pasat 19 de desembre durant la signatura del Pacte per la Immigració amb eufemismes: "Avui es fa difícil de justificar l’increment de la immigració, quan no podem atendre les necessitats de treball per a les persones que ja ara viuen a Catalunya, sigui d’on sigui que hagin vingut. Per sentit de la...

Continuar llegint...

18 de Gener del 2009

L'edat del tiet Cinto

Estic molt content que l'heroi del Hudson, Chelsey Sullenberger, de 58 anys, sigui un pilot d'aviació amb pinta més de jubilat que no pas de d'executiu agressiu. Si hagués estat un treballador de Telefònica, ara que la multinacional espanyola vol prejubilar als 48, no hagués pogut salvar les 155 persones que viatjaven a l'Airbus de US Airways.

I encara no sé si el doctor Dexeus 'han fer fora de la clínica que porta el seu nom per una jubilació forçosa o per un embolic empresarial, però és digne d'elogi que, als seus 73 anys, vulgui continuar treballant. Llevat de treballar en una cadena de muntatge, les jubilacions haurien de ser només voluntàries.

Perdonin que ara expliqui, per primer cop, una anècdota personal. Però temps enrere em vaig trobar el tiet Cinto, l'oncle més trempat que tinc. "Sóc el primer de la llista", em va etzibar...

Continuar llegint...

13 de Gener del 2009

La pistola de Saura

El conseller d'Interior, Joan Saura, és la demostració fefaent del Principi de Peter: aquell segons el qual tothom ascendeix fins al seu nivell d'incompetència. Saura ha arribat al sostre. No és el mateix dirigir gairebé 15.000 mossos que escampar avets sostenibles per tota Barcelona.

Un conseller d'Interior no pot anar a les manfiestacions i sobretot a una manifestació en la que s'ensenyen pistoles encara que siguin de joguina. Detall, per cert, que encara ningú ha pogut provar. Entre d'altres raons perquè el passat 9 de desembre va demanar al Govern espanyol la incorporació de ple dret dels Mossos d'Esquadra a l'Europol i Interpol.

Saura es vantava el mateix dia que "els Mossos d’Esquadra ja estan presents al Centre Nacional de Coordinació Antiterrorista a Madrid i als Centres de Cooperació Policial i Duanera a la frontera amb França". També que...

Continuar llegint...