e-Noticies | Blogs blogs e-noticies e-noticies.cat

21 de Juny del 2009

A Maria Favà, amb respecte professional

Només ens coneixem per mail, però tinc un enorme respecte per Maria Favà, la periodista del diari Avui que és, sens dubte, la millor periodista d'informació local de Barcelona. Els periodistes tenim un tic professional que és veure qui signa la informació quan és una notícia interessant o una exclusiva. N'hi ha que fins i tot tenim la mania de retallar els diaris i jo conservo alguna de les seves millors peces com la del 5 de juny de l'any (1) passat quan va denunciar el polèmic pla per obrir un hotel de luxe al costat del Palau de la Música.

"Tota l'operació s'ha portat amb un gran hermetisme per part de l'Ajuntament de Barcelona -denunciava-. Un hermetisme tan eficaç que fins fa uns dies tant el districte de Ciutat Vella com el consorci Foment de Ciutat Vella negaven que existís cap projecte que afectés als voltants del Palau, que estan protegits perquè...

Continuar llegint...

14 de Juny del 2009

Jo també trobaré a faltar Jordi Juan

Coincideixo fil per randa amb el que deia Manuel Trallero -ara que es mira La Vanguardia des de fora- en la seva entrada del passat 5 de maig: la marxa del fins ara director adjunt, Jordi Juan, a Spanair "es una verdadera cabronada" perquè, certament, "con Jordi se va no sólo un periodista, un grandísimo periodista".

Era com un ritual: dilluns, a La Vanguardia, tocava l'article del Jordi Juan i, els dissabtes, el del Gregorio Morán. De vegades no m'esperava a l'edició en paper i el llegia per internet a primera hora del matí per si m'havia picat alguna perla sobre Joan Saura cosa que, malauradament, passava sovint. La Pilar Rahola o el Quim Monzó també, però aquests no cal anar-los a buscar perquè te'ls trobes: escriuen més dies a la...

Continuar llegint...

06 de Juny del 2009

L'escandalós silenci de Rafael Ribó

El Síndic de Greuges, Rafael Ribó, tocava el crostó dijous passat al Departament d'Acció Social i Ciutadania per la saturació dels centres d'atenció a la infància. Com en el cas de l'Alba o l'expulsió de menors subsaharians, posava novament el dit a la llaga sobre el mal funcionament de les nostres Administracions.

Però de vegades dóna la sensació que, amb Rafael Ribó, només reben les conselleries d'Esquerra independentment de si s'ho mereixen o no. En les manifestacions anti Bolonya del passat mes d'abril va mantenir, per exemple, un silenci sospitós malgrat totes les evidències d'abús policial. I aixo que, per llei, pot actuar d'ofici. Per exemple, sí que ha actuat d'ofici en temes aparentment més inofensius com el ...

Continuar llegint...

02 de Juny del 2009

Diumenge vinent m'abstindré

Em sap molt de greu, però diumenge vinent m'abstindré. No ho havia fet mai fins ara. En els moments de més desànim amb la nostra classe política -ara en diuen desafecció- havia optat pel vot en blanc. Però certament, com deia Pilar Rahola dissabte passat a La Vanguardia, ens prenen per imbècils. En aquesta decisió profundament meditada hi influeixen un cúmul de factors: la campanya de la por, el nivell dels candidats, la inutilitat del Parlament Europeu o fins i tot els els blocs electorals, que confonen informació amb propaganda.

D'entrada, diguin el que diguin, el Parlament Europeu no és equiparable a qualsevol altra parlament europeu. A la Unió Europea qui talla el bacallà encara són els...

Continuar llegint...

29 de Maig del 2009

El Lenin del Bages

Encara recordo els temps gloriosos en els que l'actual megaconseller d'Universitats, Innovació i Empresa, Josep Huguet, era conegut amb el renom del Lenin del Bages pels passadissos del Parlament. Si ho recordo és perquè ell mateix havia utilitzat l'expressió quan era un simple diputat de l'oposició -des de llavors ha progressat- i CiU era al Govern. En sóc testimoni personal que no se n'amagava.

Però amb els ajuts del Govern a l'automòbil -un "carnaval" segons l'exconseller Salvador Milà- l'actitud d'Huguet reflecteix la manca de criteri i el paper d'escolanet que, en alguns casos, el PSC reserva a Esquerra en el si del Govern. En expressió col·loquial d'això se'n diu ser més papista que el Papa. Només cal refrescar esdeveniments i tirar d'hemeroteca perquè, en periodisme, l'hemeroteca és implacable. En menys de quinze dies, el...

Continuar llegint...

24 de Maig del 2009

Per què no rutlla Catalunya Ràdio

A Catalunya Ràdio les coses estan pitjor del que em pensava. En la primera comissió de control de la CCMA després de perdre el lideratge (1); el director de l'emissora, Oleguer Sarsanedas, no va fer cap mena d'autocrítica. En aquesta ocasió no va caure en el triomfalisme de només quatre mesos enrere -els resulats canten-, però més aviat es va escudar amb un 'jo ja ho havia dit'. El súmmum del disbarat va ser quan va tractar d'"herois" els mateixos que han deixat la cadena. Encara no sé si era un comentari irònic o ha perdut els papers definitivament.

És una llàstima perquè si cal prendre decisions a Catalunya Ràdio cal prendre-les ara. Després...

Continuar llegint...

18 de Maig del 2009

Manuel Trallero o el periodisme

Si els actuals estudiants de periodisme volen aprendre alguna cosa d'aquest ofici han de fer dues coses: llegir el bloc de Manuel Trallero, sobretot ara que es diu La Vanguardia desde fuera, i comprar el seu darrer llibre, El Libro de los Epónimos (Ediciones El Cobre), que acaba de sortir al mercat.

Amb el bloc no sempre hi estic d'acord -parlar del nou director del magazin Alex Rodríguez com el "hijo de un carnicero de Logroño" com va fer el passat 21 d'abril em va semblar excessiu-, però l'esperit crític és una condició sine qua non per fer de periodista. Pel que fa el llibre només té una pega: el títol perquè això del Libro de los Epònimos sona a l'Eclesiastès.

Però em recorda...

Continuar llegint...

12 de Maig del 2009

Els globus sonda d'ICV

Tècnicament no sé si la polèmica per les plaques de matrícula és una cortina de fum o un globus sonda. De fet, sembla totes dues coses alhora, però com volen convèncer Zapatero amb les "xapes" si han estat incapaços de tancar el finançament després de gairebé un any d'estira-i-arronsa?.

Encara recordo com Montserrat Tura, tot just nomenada consellera d'Interior en el primer tripartit, se'n va anar a veure el seu homòleg a Madrid, aleshores José Antonio Alonso, per a plantejar el tema. Des de llavors no se n'ha sabut mai més res. Estem al 2009.

Ara Iniciativa, per a treure pit i de retruc fer la punyeta a Esquerra, desenterra el tema just abans d'unes eleccions europees. Home, com a obra de govern d'ICV prefereixo això de les matrícules que no pas el transvasament del Segre o que els Mossos atonyinin periodistes a tort i a dret.
...

Continuar llegint...

10 de Maig del 2009

El peatge de Mònica Terribas

El prestigi professional de Mònica Terribas va rebre un cop molt dur dijous passat quan va presentar la Setmana de TV3 flanquejada per dos consellers del Govern: Josep Huguet i Mar Serna. Segurament és un dels peatges que ha hagut de pagar tan il·lustre professional per ser directora de TV3, però és una llàstima. Comencem a enyorar la periodista insubornable de La nit al dia.

Caldrà estar a l'aguait a partir d'avui, però una programació especial que vol transmetre la Catalunya optimista del PSC a quinze dies d'una campanya electoral és per denunciar-ho a la Junta Electoral si la Junta Electoral ja estigués constituïda a hores d'ara. I si el CAC no estigués presidit per un ex Secretari de Comunicació del Govern tan obedient com Ramon Font estic segur que també diria la seva.

Com pot ser neutral una Setmana patrocinada gairebé per mig govern?....

Continuar llegint...

06 de Maig del 2009

Catalunya Ràdio i ERC (i 3)

Per enllestir aquesta minisèrie de tres articles sobre la davallada de Catalunya Ràdio cal preguntar-se finalment quina responsabilitat té Esquerra en tot plegat. Perquè el partit defensor de l'espai comunicacional català -una entelèquia que funciona a base de subvencions- i que en teoria gestiona el Departament de Cultura i Mitjans de Comunicació està fent un mal immens als mitjans de la CCMA amb el seu silenci per no amoïnar al PSC.

De fet -com la Sindicatura, el Síndic de Greuges o l'Oficina Antifrau- també es van repartir la Corpo: TV3 -amb Mònica Terribas- per a Esquerra i Catalunya Ràdio -amb Oleguer Sarsanedas- per al PSC. Per això estic delerós de saber què dirà...

Continuar llegint...