e-Noticies | Blogs blogs e-noticies e-noticies.cat

20 de Juny de 2014

Avui és el primer dia del mandat del nou rei d’Espanya, Felip VI. Aquesta efemèride de transcendència històrica sorgida com a conseqüència de la inesperada abdicació del seu pare, Joan Carles I, ha servit per calibrar l’avançat estat de maduració del procés paral·lel que estem vivint a Catalunya. El canvi monàrquic no ha fet trontollar cap ni un dels postulats del poble i del Govern català en relació al dret a decidir. Un exercici de voluntat democràtica per manifestar què volem que sigui el nostre país i que s’ha trobat a faltar en el procés de substitució monàrquica. Felip VI és rei sense que hi hagi hagut cap debat, ni reflexió profunda com a societat si la monarquia ha de continuar formant part de les estructures d’Estat, com es va optar que, així fos, durant la cada cop més llunyana, en el temps i en la mentalitat col·lectiva, etapa de la transició.

La situació actual de l’Estat no té res a veure amb la de quaranta anys enrere i les inquietuds i les necessitats dels ciutadans també són unes altres. El consens sobre la monarquia que hi havia en aquella època ja no existeix, ni social, ni políticament. I per això l’abdicació del rei hauria d’haver servit per a fer un reflexió profunda com a societat, per repensar les bases del gran pacte social i polític de la transició i aprofitar-ho per fer una àmplia reforma de la Constitució, per adaptar-la als temps actuals i a la nova situació geopolítica que s’ha originat a les darreres dècades. No es tractava d’assegurar i facilitar la successió dinàstica, com s’ha fet aquestes darreres setmanes, sinó de debatre la necessitat de mantenir o no la institució monàrquica.

En tot cas, com a catalans, la continuïtat d’un sistema d’estat, a Espanya, que inclogui la monarquia no és la nostra disputa. En canvi l’objectiu de canviar, o si més no, de decidir el nostre futur com a poble –que aquest sí que és el nostre negociat- ha demostrat aquests dies estar ben madur, de manera que ni un canvi de rei ens ha fet moure un centímetre de la ruta.

Pere Vila

Tafanera

Blinklist

Fresqui

Del.icio.us

Barrapunto

Digg

Menéame

Twitter

Facebook

Afegir un comentari Enviar a un amic  
1321
0
Comentaris afegits 
No hi ha comentaris afegits a aquest article.
TORNAR