e-Noticies | Blogs blogs e-noticies e-noticies.cat

16 de Desembre del 2013

El PP vol governar als ajuntaments des de Madrid

Els ajuntaments estan a punt de rebre una nova envestida amb l’aplicació de la llei de reforma local que impulsa el govern del  PP a  l’Estat, la coneguda com a llei Arsal. El primer aspecte a fer notar és que estem davant una clara vulneració de la competència autonòmica sobre la regulació local ja que des de Madrid es vol imposar una reforma quan el nostre govern ha iniciat la tramitació parlamentària d’una llei local pròpia amb la finalitat de transformar l’administració més propera als ciutadans perquè sigui un ens més àgil, però mantenint la qualitat dels serveis que es presten. La Llei Arsal contempla just el contrari: retallar serveis i prestacions, restar autonomia als ajuntaments i tutelar-los des del Ministeri d’Hisenda. En definitiva: recentralitzar.
 
La proximitat és un valor per qualsevol...

Continuar llegint...

30 d'Octubre del 2013

Un verb obligat

Els nous esquemes de  govern de les administracions, principalment la local, obliga forçosament a tenir ben present el verb mancomunar.

S’ha acabat l’època  de que cada municipi disposés d’un seguit de serveis focalitzats exclusivament a l’ús dels seus habitants. Davant la impossibilitat de construir nous equipaments i, sobretot, gestionar-los ens hem d’acostumar a l’hàbit de compartir amb el municipi veí, tendència que en aquests últims anys no era l’habitual entre els ajuntaments, alguns d’ells immersos en rivalitats locals sobre quin oferia més equipaments públics als seus conciutadans.

El canvi ja s’ha començat a percebre i així, en aquestes darreres setmanes, s’ha pogut veure com, per exemple a Roses, han ampliat les quotes locals de l’ús de la piscina als habitants  del municipi veí de...

Continuar llegint...

13 de Setembre del 2013

Toca fer allò que volem

L’orgull de ser català es manifesta més reforçat que mai quan es veu que el nostre és un poble que sap fer d’una mobilització històrica i reivindicativa, un acte cívic, familiar i festiu, a on tothom s’hi ha pogut sentir còmode. A la Diada d’aquest any s’ha donat un missatge al món dels anhels que tenim com a nació sense estat  i s’ha fet d’una forma carregada de simbolisme com és la que més de 1.600.000 ciutadans anònims,d’origen i procedència ben diversa, vinguts d’arreu del territori ens donàvem les mans a carrers i carreteres fins a enllaçar el nord i el sud del nostre territori.
 
L’independentisme ha passat de ser un moviment perifèric, alternatiu, minoritari i, en ocasions anònim, per convertir-se en una forçavisible, transversal i aglutinadora que supera elsmateixos...

Continuar llegint...

28 de Juny del 2013

El turisme, pal de paller de l’economia catalana

Ara que estem en plena temporada d’estiu, encara que pel termòmetre no ho pugui semblar, toca recordar que entre els molts potencials que tenim a Catalunya hi ha el turisme. El nostre és un país atractiu, un territori ordenat i ric en patrimoni natural, cultural, arquitectònic i humà que el fa singular a ulls exteriors i provoca que milions de persones el converteixin en el seu destí vacacional. L’any passat van ser gairebé 14,5 milions de turistes, superant de llarg a altres destinacions de l’Estat a on l’industria turística és la base econòmica com poden ser Balears (10,4 milions) o Canàries (10,1 milions).

Això ens obliga a ser curosos amb el visitant i també amb el sector que li dóna els serveis necessaris per fer que la seva estada sigui la que espera. Només així serem capaços d’anar incrementant, com ha passat en els...

Continuar llegint...

06 de Maig del 2013

Ja és una qüestió de supervivència

En aquests moments els catalans que creiem que Catalunya ha de ser, i serà, un nou estat a Europa ens toca ser més valents que mai. Hem vist que l’ofec que ens provoca l’Estat Espanyol no té aturador i, per tant, la nostra capacitat de negociació ha de tenir un límit. Unes línies vermelles que el govern espanyol ja ha traspassat amb escreix. La xifra a què ascendeixen els incompliments de l'Estat cap el nostre país supera els vuit mil milions d’euros. És a dir, el doble del total de retallades que hauria de fer Catalunya amb l'objectiu de dèficit del 0,7% del PIB, que és el que preveu la pròrroga pressupostària.

La ciutadania ha de saber que Catalunya, malgrat la crisis, genera prou recursos perquè la gent no pateixi com està patint. Les nostres xifres demostren que seriem un estat viable a l’Europa i en canvi no ens sortim de la mà de...

Continuar llegint...

08 de Març del 2013

Un reconeixement al món municipal

En uns moments que la percepció social de la gestió pública està en uns nivells baixos voldria fer un reconeixement al món de l’administració local. Segurament la d’alcalde és una de les tasques més complexes i difícils de totes les que formen el ventall públic i no només ho és per la seva proximitat al ciutadà. Sovint els ajuntaments del nostre país han d’apagar focs causats per piròmans polítics situats a centenars de quilòmetres. Resoldre un problema però no participar de la solució. Perquè la realitat és que l’administració local és arraconada de forma sistemàtica per l’Estat quan es tracta de promoure lleis o normatives que després resulten de complexa aplicació en el món local. I en canvi des dels ajuntaments s’ha de donar resposta a problemàtiques...

Continuar llegint...

18 de Gener del 2013

Infraestructures Gironines

Les darreres setmanes hem assistit a dues inauguracions (TAV i Eix) molt importants i llargament reivindicades pel territori.

Conscient del problema de finançament de les administracions actuants (Estat i Generalitat), on la falta de liquidesa ha endarrerit l’acabament de les obres esmentades, no és menys cert que haurem de començar a pensar en positiu i enaltir el gran valor econòmic i empresarial que esdevindrà, per a les Comarques Gironines, la posada en funcionament de la connexió en alta velocitat amb Barcelona i el desdoblament de l’eix transversal.

Sovint, ens centrem més en ressaltar la part negativa que la part positiva, en la reivindicació permanent en contra de l’objectivitat, en l’interés a curt i no pas a llarg... Som així! N’hem fet doctrina i difícilment canviarem.

Aquest estat permanent de vigilància i reivindicació, per sort, ens...

Continuar llegint...

04 de Novembre del 2012

Perquè necessitem un Estat propi?

Conscient que les meves reflexions són partidistes i envoltades d’un to patriòtic irrenunciable, exposaré diverses raons de pes que intenten expressar un malestar i disgust permanent, vers tots els que no ens entenen.


Fa molts anys que tenim coll avall que no som Sants de la devoció espanyola. Segurament, aquest menyspreu, ha acabat per engrandir la imatge distorsionada que tenen de nosaltres arreu del territori espanyol. Però, el que més dol de tot plegat, és que ningú (ara, alguns, artificialment, fan discursos d’acaronament a Catalunya) s’ha interessat el més mínim pel que ens passava, ens passa i ens passarà…


Repassem: Infraestructures inacabades, poca o nul·la autonomia decisòria en Ports i Aeroports, judicialització constant de la llengua, incompliment de l’Estatut i disposicions, no publicació de les balances fiscals...

Continuar llegint...

14 de Setembre del 2012

Diada

Aquesta Diada serà recordada, per molts motius, però principalment, pel civisme i l’empenta catalanista.

Fa molts anys que esperàvem una gran demostració de catalanitat i seny, valor inherents al tarannà català. A fil del que ha passat, s’obren interrogants prou importants per dedicar una estona serena i reflexiva sobre el que ens ve a sobre.
Tanmateix, qualsevol dificultat que trobem, serà un estímul afegit per intentar superar els entrebancs que ens posaran d’arreu per impedir el que el poble vol, viure en llibertat.

Molta, moltíssima gent, convergents inclosos, hem esperat comprensió, atenció i reconeixement a la nostra contribució diària cap a Espanya. I, a l’altre costat, ens han tornat silenci, crítica i menys teniment constant.

Ara, hem dit prou! I crec sincerament, que fa molt temps que aquesta llavor està...

Continuar llegint...

07 de Juliol del 2012

Eurovegas

Si Sheldon Adelson escollís Catalunya per instal·lar-hi Eurovegas seria una gran noticia. Vivim moments difícils i aquest projecte seria oxigen per nosaltres.

El 1985 Espanya també va rebre la possibilitat de ser la seu d’un altre gran projecte que finalment es va fer prop de París: Euro Disney. I més tard, al 1988 va ser el cas de Port Aventura, que finalment es va fer a Salou. En aquells moments també hi havia veus crítiques al projecte sobretot preocupats pel tipus de turisme que portaria. Les dades són irrefutables i parlen per si soles:  avui Eurodisney i Port Aventura reben 15 i 4 milions de visitants respectivament. I a nivell de facturació les dades són clares Eurodisney 1.200 milions i Port Aventura 180.

La versió europea de Las Vegas que es vol instal·lar a Espanya té previst en el seu projecte mitja dotzena de grans casinos però...

Continuar llegint...