e-Noticies | Blogs blogs e-noticies e-noticies.cat

26 de Juny del 2010

Símbols a la força

Aquesta setmana la Conferència Episcopal Espanyola, una vegada més, s'ha permès repartir lliçons de llibertat i tolerància. Tot ve de la polèmica inacabable sobre els crucifixos exposats en llocs públics, i especialment a les escoles, una qüestió sobre la que, ara mateix, em sembla que no val la pena esmerçar cap esforç. No és que doni la raó als bisbes. Ni de lluny. El que passa és que els símbols religiosos, de moment, em sembla que és millor tolerar-los que combatre'ls. Ignorar-los, per a ser més precisos. A no ser, és clar, que se'ns vulguin imposar tant descaradament que arribin a fer-se intolerables per aquells que, siguem o no creients, considerem la religió com a quelcom circumscrit a l'esfera estrictament personal i íntima.

En definitiva, que per a no molestar al personal i ser...

Continuar llegint...

08 de Juliol del 2010

El llibre dels vicis

A l'Alte Pinakothek (pinacoteca antiga) de Munic s'hi exhibeix un gran retaule de fusta en el que s'hi representen escenes de la vida d'alguns dels Pares de l'Església. És obra de Michael Pacher, un pintor i escultor austríac de finals del segle XV. En una de les taules s'hi pot veure a Sant Agustí, bisbe d'Hipona, i a un diable que li ensenya el Llibre dels Vicis. Sempre m'ha semblat que si un ha de prendre alguna decisió important, és convenient disposar d'un llistat d'alternatives, de fet, d'un catàleg. I si cal pecar, fem-ho bé.

La idea és que el bon bisbe, com se suposa dels sants, no pecava mai, i el...

Continuar llegint...

28 d'Octubre del 2010

El dia que vingui el Papa

El dia que vingui el Papa m'ho perdré. Em sap greu, perquè una visita com aquesta no la tenim cada dia en aquest país, però noi, jo sóc de casa, m'agrada la tranquil·litat i les visites se'm fan pesades. Podria trucar-lo i explicar-li que no el podré atendre, que aquell dia tinc un compromís i millor que ho deixem per una altra ocasió. Podria dir-li, per exemple, que tinc una comunió, o un casament, dels religiosos, és clar. No serviria un funeral anunciat amb tanta antelació, però potser sí unes noces d'argent. M'ha agradat la raó que dóna Mossèn Ballarin per no rebre al Papa: el diumenge, els capellans treballen. Com els cambrers o els venedors de diaris, posem pel cas, però no els funcionaris del meu ram. Llàstima. En qualsevol cas, el papamòbil no passarà pel carrer de casa meva. Si hi passés, podria sortir...

Continuar llegint...