e-Noticies | Blogs blogs e-noticies e-noticies.cat

29 de Juny del 2010

Una tocada d'òrgans (vitals)

De Ferran VII va dir l'Antonio Gala que l'anomenaven "El Deseado", fins que va arribar. Ha passat el mateix amb la sentència de l'Estatut. Ens hem passat quatre anys exigint-la i ara preferiríem que no hagués arribat mai. L'ocasió és propícia per a que tothom hi digui la seva, els polítics facin declaracions grandiloqüents, es signin manifestos, es facin manifestacions,...., el que convingui. Per això, com que ja s'està dient tot, jo em limitaré a quatre obvietats i alguna bajanada que també són per a pensar-hi.

En primer lloc, he sentit dir per alguns que ja tenim estatut, cosa més falsa que un sopar de duro. D'estatut en tenim des de l'any 1979, i ja en fa quatre que el varem canviar, suposadament per a fer-ne una nova edició corregida i augmentada. I seguim tenint-ne, sols que ara ha passat per la censura i ens queda en...

Continuar llegint...

26 de Juny del 2010

Símbols a la força

Aquesta setmana la Conferència Episcopal Espanyola, una vegada més, s'ha permès repartir lliçons de llibertat i tolerància. Tot ve de la polèmica inacabable sobre els crucifixos exposats en llocs públics, i especialment a les escoles, una qüestió sobre la que, ara mateix, em sembla que no val la pena esmerçar cap esforç. No és que doni la raó als bisbes. Ni de lluny. El que passa és que els símbols religiosos, de moment, em sembla que és millor tolerar-los que combatre'ls. Ignorar-los, per a ser més precisos. A no ser, és clar, que se'ns vulguin imposar tant descaradament que arribin a fer-se intolerables per aquells que, siguem o no creients, considerem la religió com a quelcom circumscrit a l'esfera estrictament personal i íntima.

En definitiva, que per a no molestar al personal i ser...

Continuar llegint...

20 de Juny del 2010

La Màquina del Dr. Guillotin i el progrés

Molts anys després d'haver llegit El siglo de las luces, d'Alejo Carpentier, he redescobert en Víctor Hugues, un comerciant francès establert a les Antilles, que en els anys tumultuosos de la Revolució Francesa va assumir l'encàrrec, certament volgut per ell mateix, d'imposar els ideals de la Revolució a les illes franceses del Carib. El Decret de la Convenció Nacional de 4 de febrer de 1794, que en la terminologia revolucionària fou anomenat de "16 de Plujós de l'Any II", va proclamar l'abolició de l'esclavatge a les colònies franceses d'ultramar, i Víctor Hugues fou l'encarregat de proclamar la llibertat dels homes i dones de color a l'illa de Guadalupe.

Probablement aquest personatge bastant desconegut assumí aquest encàrrec com un honor. Carpentier, de tot manera, mostra el costat fosc d'aquesta alenada de...

Continuar llegint...

09 de Juny del 2010

El bolso de la Rita i la pelleringa d'un vell filòsof

Epimènides era un filòsof grec de l'antiguitat clàssica, cretenc per a més senyes, que va viure al segle VI a.C. No és que se li conegui una obra gaire extensa, de fet crec que sols es coneix per referències d'altres autors. A més de filòsof, sembla que era també un gran profeta, dotat amb una excel·lent visió de futur, que li va sobrevenir després de dormir durant cinquanta-set anys seguits en una cova, o això diu una tradició. Alguns ens llevem força espessos després de dormir vuit hores d'una tirada, però per ell 57 anys van ser com un sospir, i quan es va llevar ho va fer fresc com un gínjol i, a sobre, més despert que mai. Coses que té el gaudir del favor dels déus.

No sé quans anys va viure el tal Epimènides, però si hagués seguit la pauta general de dormir...

Continuar llegint...

08 de Juny del 2010

A tot arreu foten faves

Una dita castellana prou coneguda assegura que "en todas partes cuecen habas". No sé quin és el seu equivalent en català, però jo li canviaria el verb i diria que de faves en reparteixen per tot arreu. I sinó vegi's el que està a punt de passar a la rica Alemanya o a la molt seriosa Gran Bretanya, el que passa a Hongria, el que segueix passant a Grècia, sense oblidar-nos d'Espanya, és clar, i el que acabarà passant a tota la Unió Europea. S'està perfilant per tota la vella Europa una retallada general de l'estat del benestar, amb efectes directes sobre els sistemes de pensions, les relacions laborals, la funció pública, les prestacions socials, la sanitat, etc.

El Faraó va somiar amb períodes de vaques grasses i de vaques flaques, i Josep va predir, segons la Bíblia, un període de set anys d'abundor i un...

Continuar llegint...

05 de Juny del 2010

Bill Gates i José Bono

Rastrejant la premsa digital del dia, m'he trobat amb unes frases que m'han cridat l'atenció. Les dues primeres pertanyen a una entrevista que La Vanguardia a fet a Bill Gates amb motiu de la seva visita a Barcelona aquests dies, i que avui publica la versió digital i la de paper del diari:

Desde luego, donar dinero es más enriquecedor que quedárselo. Por encima de un determinado umbral, tener más dinero no supone una diferencia en la manera en que uno vive.

Llega un punto en que tener más dinero no te cambia la vida. Pero donar dinero a causas filantrópicas sí que te la cambia. Para bien.

En Bill Gates és una de les...

Continuar llegint...

01 de Juny del 2010

Com està el pati!

El debat sobre les mesures empreses pel govern espanyol per a contenir el dèficit, que va tenir lloc  fa uns dies en el Congrés dels Diputats, no sols ha posat de manifest la delicada situació política i econòmica en que es troba tot l'estat espanyol. També ha donat la justa mesura amb la qual calibrar la integritat, la coherència i el sentit de país de les forces polítiques que, per bé o per mal, sacsegen aquest país d'una banda i l'altra. I quan dic sentit de país, em refereixo a la capacitat de posar els interessos comuns per sobre dels interessos polítics.

L'evident és que les mesures, agradin o no (que no agraden), siguin justes o no (que no ho són), i siguin o no conseqüència d'una política econòmica equivocada (que ho són), s'havien d'aprovar per força si no es volia que Espanya...

Continuar llegint...