e-Noticies | Blogs blogs e-noticies e-noticies.cat

14 de Novembre del 2012

Tinc tot el dret

Si crec que els meus drets són vulnerats, si penso que s’abusa de la meva bona fe, si constato que he intentat fer bé la meva feina, contribuir a la construcció i a l’estabilitat  d’allò del que formava part, si he intentat arreglar les diferències sorgides en base al diàleg, si he manifestat democràticament el que entenc que no és just, no tinc dret a marxar?

Si d’acord amb les lleis que ens emparen, jo he complert la meva part del tracte, pago el que em toca ( i més), faig el que toca (i més), compleixo objectius, tinc un comportament col·laborador i positiu. Si quan les coses s’han complicat, quan han vingut mal dades, m’he arremangat, hi he posat més esforços, més enginy, més hores. Si portes enfora he procurat sumar, oferir una imatge d’unitat, malgrat les nostres diferències, no tinc dret a la protesta?

Si,...

Continuar llegint...

09 de Juliol del 2012

Independentisme funcional

Un bon amic em deia fa poc que “Catalunya no serà independent fins que els de la segona generació no ens hi posem”. I és que si hi ha algú que s'ha emportat una decepció rere una altra son aquests catalans i catalanes, com també molts dels seus pares i mares, que precisament s'hi han deixat la pell intentant explicar Catalunya als espanyols. Sense èxit.

"Crèiem, continuava dient-me el meu amic, que l’Espanya plural seria possible, i no ho és. Ni el PP la vol, ni el PSOE pot construir-la dins una Espanya que no accepta la diferència". Una bona reflexió que em vaig anotar mentalment en la seva integritat. A casa nostra el catalanisme polític i social no ha entès de bons i dolents, ha estat el mínim comú denominador de tothom que s’hi ha volgut sumar, i en la proporció o intensitat que cadascú ha desitjat.

Amb els...

Continuar llegint...

28 de Maig del 2012

Piulades sobre la pobresa

Vivim de ple en l’època de les xarxes i la connectivitat immediata. Hi ha frases ocurrents, missatges compartits que es converteixen en trending topic, tendència o tema del moment. Des d’allò més lúdic fins a qüestions ben serioses i transcendents. Tenim exemples recents de tota mena, des de la final de la Copa del Rei de futbol, amb referències paquidèrmiques i frases dedicades a la presidenta Aguirre, passant per comentaris i valoracions personals sobre La marató de la pobresa, celebrada ahir.


Reconec  que dues piulades concretes m’han fet reflexionar. Estan escrites amb finalitats ben diferents i des d’opcions ideològiques molt allunyades. Ni les jutjo ni les critico ni aplaudeixo, no soc ningú per fer-ho. Però em permeten intentar cercar el mínim comú denominador que tant ens costa trobar en moltes ocasions.


Una d’elles...

Continuar llegint...

20 d'Abril del 2012

Mala nota en exemplaritat

Aquesta ha estat una setmana en la què s’ha parlat obertament de qüestions que no sempre formen part de l’actualitat, de diaris, tertúlies i editorials. La caiguda del monarca espanyol en un altre continent, de viatge privat i amb finalitats de cacera animal, han generat un terratrèmol al voltant de la seva agenda privada, el grau de coneixement i de control de les seves activitats i el possible cost de les mateixes.
I com sol passar, plou sobre mullat. Encara no recuperats de l’afer Urdangarín, un nou escàndol ha esquitxat la família reial. En pocs anys ha anat creixent en l’opinió pública una sensació de progressiu allunyament, del que allà denominarien “desapego” respecte aquesta institució. Crec que no pot ser d’altra manera, des del moment en què s’ha comprovat la nul.la transparència dels comptes de la casa del Rei, amb quins...

Continuar llegint...

14 de Març del 2012

"El saben aquell que diu...?"

El nostre és un país amb un elevat índex de talent per metre quadrat. Gosaria dir que en tots els àmbits, I també en el de l’humor. Qui no recorda, per exemple, els monòlegs de l’humorista Eugenio? I aquell silenci que es feia quan explicava  les seves històries, només trencat pel riure gens dissimulat dels que l’escoltaven.

Quan persones de les quals recordem la seva genialitat, la seva manera d’entomar la realitat, amb ironia i amb intel·ligència, ja no hi són, tendim a imaginar-nos cóm afrontarien, com narrarien alguns dels fets que col·lectivament estem vivint. A mi em passa sovint, i per aquest motiu em tempta manllevar, amb tot respecte, algunes de les seves expressions més típiques i conegudes per aplicar-les a esdeveniments ben actuals. No perquè siguin còmics, precisament, però si per la perplexitat que alguns em...

Continuar llegint...

03 de Febrer del 2012

Pacte fiscal, ni elitista, ni insolidari

Els successius acords de finançament  signats entre els governs espanyol i català no han pogut resoldre mai per si sols el dèficit acumulat i només han contribuït  a millorar de forma parcial les finances del Govern de la Generalitat. I això, malgrat que cadascun d’aquests acords ha estat automàticament qualificat com “el millor de la història”.

El desig d’un pacte fiscal ha anat creixent i adquirint  gruix, però té al seu davant dues consideracions que han estat oportunament amplificades des de posicions gens favorables a acabar amb l’asfixia econòmica que pateix el nostre país. Dues línies argumentals que han volgut farcir un discurs contrari des de les files populars i des d’algun sector socialista.
La primera esgrimeix que obtenir un pacte fiscal per a Catalunya equival a deixar de ser solidaris amb el conjunt de l’estat, a...

Continuar llegint...

21 de Desembre del 2011

Vella feina pel nou govern

El debat d’investidura ha finalitzat i, en conseqüència, hi ha nou president del govern espanyol. Deixant de banda les no-sorpreses produïdes pel seu discurs (previsible, poc encoratjador i amb molts interrogants encara per desvetllar) se’ns planteja ara quines seran les principals i primeres mesures a adoptar.

Si hi ha una assignatura obligada, que requereix alguna cosa més que missatges, és la de contribuir a la recuperació econòmica i a generar ocupació, sense oblidar els milers de persones que ben aviat esgotaran les seves prestacions d’atur, o que malauradament ja ho han fet.

Aquesta i no altra és la més important, urgent i necessària aportació que el nou govern de Mariano Rajoy ha de liderar. I haurà de fer-ho acompanyat d’altres forces polítiques i dels agents socials i econòmics. El govern ha de voler ser ajudat en aquesta delicada...

Continuar llegint...

10 d'Octubre del 2011

En defensa de sindicalistes i polítics

Per sort per a mi he conegut el món dels sindicats i a uns quants sindicalistes. També per sort, conec de prop la política i a uns quants polítics. En primera persona i a curta distància, he tingut l’oportunitat de tractar un grapat de dones i homes que pertanyen a dos dels col·lectius més criticats i poc valorats.

És aquesta experiència personal la que em mou a trencar, no una, sinó dues llances: una en favor de cadascun d’aquests col·lectius humans, i a posar de manifest una preocupació i gairebé obsessió personal. Estimo  perillosa i irresponsable la crítica ferotge, moltes vegades sense cap fonament ni base, i generalitzada a sindicalistes i polítics. I em sorprèn la seva virulència.

Començo pels primers. S´ha instal·lat la percepció que hi ha un excés d’alliberats sindicals i “que...

Continuar llegint...

09 de Setembre del 2011

Va de galtes

Ara fa tot just un any encaràvem una diada nacional encara amb regust de 10-J (manifestació unitària del 10 de juliol de 2010 en defensa de l’Estatut) i amb la vista posada en el 28-N (data de les eleccions al Parlament). Per aquest motiu, aquell 11 de setembre es va evidenciar el rebuig d’una gran majoria de forces polítiques, socials i sindicals, i de la ciutadania, a una sentència que retallava un seguit d’aspiracions del nostre poble, plasmades al text que va ser aprovat en referèndum.

El mes de maig de 2011 te dues dates marcades en vermell al calendari, el 15 i el 22-M, data de les eleccions municipals. La primera, per l’explosió d’un complex i heterogeni moviment social que s’aglutinà al voltant de les conseqüències de la crisi econòmica, els dictats dels mercats, les restriccions pressupostàries i la demanda d’una major participació en les...

Continuar llegint...

20 de Juny del 2011

La marxa dels indignats

Han passat uns dies i les coses es veuen amb una certa perspectiva, com sol passar sempre. Malgrat això, mantinc interrogants i opinions que no han variat al llarg de les darreres setmanes, fins i tot des de l´inici del moviment dels indignats. Interrogants sobre com es sosté el fet d equiparar i col·locar en un mateix sac a tota la classe política, sindicats, patronals i mitjans de comunicació. Tot allò que fa olor de “sistema” és rapidament titllat d inútil, gens representatiu, venut a determinats interessos i causant de la major part dels mals que ens assolen.

Em costa d entendre com construirem alguna cosa sòlida si res del que tenim i que tant ha costat de recuperar els sembla valid per avançar. O com a mínim per intentar-ho. Dit això, vull també manifestar que el nostre sistema democràtic mereix una profunda revisió del seu funcionament, és...

Continuar llegint...