e-Noticies | Blogs blogs e-noticies e-noticies.cat

08 de Juliol de 2009

Aquests darrers dies el President Zapatero ha explicitat clarament la seva posició respecte a la central nuclear de Garoña. La decisió adoptada pel Govern suposa una pròrroga fins el 2013 i a partir d’aquesta data el seu  tancament definitiu. Cal tenir en compte que l’informe del Consell de Seguretat Nuclear era favorable a una pròrroga de 10 anys.

Les nuclears i la seva posició en el mix energètic tenen una gran transcendència com per simplificar-ho tot amb un pueril nuclears, sí o nuclears, no. L’Executiu espanyol hauria de decidir quina decisió vol prendre al respecte a través d’un debat sòlid. Zapatero ha de determinar què vol fer amb les centrals nuclears de forma clara. Ara per ara demostra una falta de definició exagerada. Resulta prou evident la pobresa del seu argumentari. A l’hora de justificar el tancament de Garoña ho ha fet amb contradiccions notòries. Tot seguit reprodueixo algunes de les seves cites, aparegudes en diversos mitjans de comunicació, que constaten la falta de rigor del President Zapatero.

1.- “En el mundo sólo hay 6 centrales nucleares que tienen un escenario de prórroga para sobrepasar la edad de 40 años”.

La realitat és que en el món hi ha actualment 58 centrals funcionant amb permís per operar fins els 60 anys (cinquanta-quatre als EUA, quatre a Suïssa i una a Holanda ).

2.- “Sólo hay una central nuclear en construcción en el mundo“

Al món hi ha actualment 50 centrals en construcció (tres al Japó, una a l’Argentina, dues a Eslovàquia, una a Finlàndia, vuit a Rússia, catorze a la Xina, tres a Romania, sis a l’Índia...). Bé aquests són bons exemple de la lleugeresa amb la que el Govern es pren aquestes coses.

3.- “El coste de producción de la energia nuclear es hoy más barato, pero el coste en el sistema eléctrico no, porque se determina por el coste marginal. De manera que un KWh de energia nuclear y un kWh eólico al consumidor le cuesta exactamente igual“

El cost de la generació elèctrica (MWh) durant l’any 2008 ha estat de 35€ quan s’ha produït a les nuclears; centrals de cicle combinat 60€; centrals eòliques 80€; a través de la fotovoltàica 400 €. És cert que caldria afegir-hi els costos de tancament d’una central nuclear, però sempre la retirada de qualsevol energia base com la nuclear afecta al preu marginal del sistema perquè ha de ser substituïda per energies més cares.

No es poden tancar centrals quan hi ha projectes per connectar amb les centrals nuclears de França perquè subministrin energia a l’Estat Espanyol. És de vital importància obrir el debat sobre el futur energètic, no es poden prioritzar interessos electorals enfront interessos de caràcter general.
La desinformació i la falta de rigor  no són bones per a res, però encara menys per prendre decisions tant i tant importants.  

Cal una proposta equilibrada que asseguri energia en el futur i a on les energies renovables han de tenir també un paper destacat, però amb desinformació, dogmatisme ideològic i manca de voluntat per fer un debat sòlid i profund no es donaran solucions a les necessitats reals de la nostra societat.

Què li passa doncs al President Zapatero? Porta a terme un extraordinari exercici d’ignorància o més aviat practica el malabarisme demagògic?

Tafanera

Blinklist

Fresqui

Del.icio.us

Barrapunto

Digg

Menéame

Twitter

Facebook

Afegir un comentari Enviar a un amic  
1712
1
Comentaris afegits 
Vicenç Torra (Barcelona) 10-11-2009 - 12:50
Jo, al senyor "Zapatero" el trobo massa poc consistent o, pitjor, que diu coses que no tenen gaire realitat: son "mal informades" o, senzillament, "erronies" o diferents del que dira dema. Si no l'has votat que pots fer?: no perdre el temps amb ell.
TORNAR