e-Noticies | Blogs blogs e-noticies e-noticies.cat

11 de Desembre de 2013

SIYAKUKHULULA, MADIBA

“Siyakukhula, Madiba (t’alliberem, Madiba)”, són les paraules que es poden llegir aquests dies en cartells per tot Sud-Àfrica i diversos llocs del món. I quanta raó amaguen aquestes paraules d’homenatge a l’home que va lluitar contra el regim racista de l’Apartheid. Com a política no crec que Nelson Mandela pensés en la seva figura com una càrrega, sinó com una responsabilitat gens feixuga. Però potser sí que entre tots hem omplert la seva figura de tasques afegides de les que no n’havia de fer res.  De ben segur, que d’aquestes coses s’ha alliberat, que l’hem alliberat entre tots.

Allò que l’acompanyarà sempre serà la sinceritat del seu poble, dels seus iguals. Em quedo només amb una de les milions de declaracions que he llegit en un mitjà d’un ciutadà sud-africà, Thapelo Selepe, de 33 anys. Aquest home ha recorregut 1.120 quilòmetres per retre-li respecte. “No em podia quedar assegut a casa tenint en compte que Mandela s’havia sacrificat tant. Madiba no és només un home, és el pare de la nació, el pare del món. És algú que va néixer a la zona rural de Qunu i es va convertir en una icona mundial”.

Si l’autoritat moral esdevingués ideologia el principal ideòleg seria sens dubte Nelson Mandela . La dignitat amb la que va defensar els valors més elementals de la societat, com la igualtat, sempre romandrà com un referent mundial. Lluny queden d’aquests principis ètics alguns mandataris mundials que aprofitant la seva mort pretenen apropiar-se del seu llegat. No tenen tampoc cap mena de problema per fer grans lloances i cercar similituds amb els seus respectius projectes polítics, com per exemple el President del govern espanyol.  Mariano Rajoy, abans d’assistir al funeral del líder sud-africà, en un lamentable i patètic exercici de manca d’ètica, va aprofitar per vincular el llegat moral de Mandela amb la defensa de la "unidad de España". Quin poc respecte cap a la figura de Nelson Mandela.

Però les grans figures històriques tenen una manera d’anar-se’n que està per sobre de tot això. El seu funeral va coincidir ahir amb el dia dels Drets Humans. I avui, precisament avui, fa vint anys que li van atorgar el Premi Nobel de la Pau.  

“Lala ngoxolo, Madiba (Descana en Pau, Madiba)”.

Tafanera

Blinklist

Fresqui

Del.icio.us

Barrapunto

Digg

Mename

Twitter

Facebook

Afegir un comentari Enviar a un amic  
1187
0
Comentaris afegits 
No hi ha comentaris afegits a aquest article.
TORNAR