e-Noticies | Blogs blogs e-noticies e-noticies.cat

03 de Febrer de 2014

La "nouvelle cuisine" fiscal

Amb opacitat i total manca de transparència el ministre d’Hisenda, Cristóbal Montoro, ha preparat una nova recepta de les balances fiscals que ara passaran a anomenar-se comptes fiscals territorialitzats. Estem davant una “nouvelle cuisine” fiscal amb conseqüències pèssimes. El Govern espanyol prepara un nou sistema de càlcul que dispara tota les alarmes de la desconfiança i ens col•loca en situació d’alerta, ja que no vol fer públiques ni les bases de dades utilitzades, ni els criteris, ni la metodologia de càlcul del nou sistema. Catalunya no pot permetre aquest maltractament basat en les trampes.

Aquest és un nou sotrac que evidencia la fallida de les relacions Estat Generalitat i la necessitat de canvis immediats. Des del 2008 l’Executiu espanyol i la Generalitat van fixar una metodologia per calcular les balances fiscals que permet conèixer el dèficit fiscal.

Aquest canvi de les regles de joc, aprovades per les Corts Generals, converteix les balances en una altra cosa. Això és un engany en tota regla, perquè l’Estat a partir d’aquest moment podrà dir el que li sembla, tindrà la paella pel mànec per variar les xifres com li sembli.

Des del Catalunya i des del Senat i el Congrés, Convergència i Unió ha demanat la total transparència per conèixer totes les dades i la metodologia d’un sistema injust. El càlcul que fa el Govern de la Generalitat de les balances fiscals assenyala que la Generalitat pateix un dèficit fiscal de 16.000 milions, aporta un 19,4% i rep el 14,2% sobre els ingressos i despeses de l’Administració central i l’Administració de la Seguretat Social. A partir d’ara, amb el nou sistema, l’Executiu podrà publicar les dades que li convinguin per maquillar i cuinar el que li vagi millor en funció de la conjuntura. 

El Govern espanyol, en la figura del chef Montoro, ha d’aturar aquesta farsa de la “nouvelle cuisine” fiscal perquè ningú serà capaç d’empassar-se aquest plat.És legítim canviar la metodologia (recepta) com vol fer el govern espanyol? La metodologia homologada a escala internacional té un consens ampli. El govern espanyol no pot canviar-la sense cap mena de rigor intel•lectual, ni científic, només basant-se amb l'idea clara que no hi ha catalans, sinó espanyols que viuen a Catalunya. No és això, “señores del PP”, no és seriós...

Montserrat Candini

Tafanera

Blinklist

Fresqui

Del.icio.us

Barrapunto

Digg

Mename

Twitter

Facebook

Afegir un comentari Enviar a un amic  
1093
0
Comentaris afegits 
No hi ha comentaris afegits a aquest article.
TORNAR