e-Noticies | Blogs blogs e-noticies e-noticies.cat

02 de Maig de 2013

La cara menys social del PP

Durant la tramitació de les futures lleis de Foment del Lloguer i contra els Desnonaments que acaben d’arribar al Senat des del Congrés dels Diputats el Partit Popular s’ha caracteritzat per una nul·la sensibilitat social. Pel que fa al primer Projecte de Llei la setmana passada en Comissió el PP va haver de substituir la polèmica esmena 105, a instàncies de CiU, perquè es carregava tots els ajuts socials al lloguer i la substituïa per una modificació que era encara pitjor, una estafa i un engany per a tothom. Els populars s’han carregat el lloguer protegit, i els ajuts per valor de 582 milions a Catalunya, que afecta a 24.751 habitatges

El PP es va veure obligat a rectificar perquè el Grup Parlamentari Català va presentar el mateix matí que es debatia la moció en Comissió una petició davant la Mesa de la Cambra demanant la retirada de la polèmica esmena 105 de la Llei de Foment del Lloguer. Vaig deixar molt clar que la modificació no tenia com objectiu el Projecte de Llei esmenat i incompleix la sentència 119/2011, de 5 de juliol, del Tribunal Constitucional.

El proper dimecres quan es voti el Projecte de Llei de Foment del Lloguer ho farem en contra. L’esmena 105 es carrega la vocació del projecte social que suposa el lloguer protegit. Per una banda es carrega les subsidiacions, és a dir, les subvencions que es paguen al promotor quan acaba l’obra dels habitatges i obté la qualificació definitiva. Això suposa  la desaparició de 582 milions d’euros per a 24.751 habitatges de lloguer protegit, que són els finançats, fonamentalment, en els plans d’habitatge 2005-2008 i 2009-2012.

En el cas d’habitatges del Pla 2009-2012, qualificats de lloguer de règim general de 25 anys (tipologia de les més comunes), la pèrdua dels subsidis significarà pels promotors un increment en la quota de retorn dels crèdits hipotecaris al voltant del 80%.

Aquest  increment en els costos financers implicarà unes pèrdues que, posant com exemple el cas del Patronat Municipal de l’Habitatge de Barcelona serien d’uns 4M€ més anuals i en el cas de l’Incasòl 9M€ més a l’any.

Pel que fa a les subvencions, 105 milions d’euros destinats a habitatges socials per a Catalunya es perdrien, deixant desemparats a 68 promotors (45% públics i 45% privats).

L’efecte combinat de la pèrdua de subsidis i subvencions de les promocions ja executades comportarà probablement la inviabilitat de la majoria d’empreses privades o públiques que es dediquen de forma permanent i estable en el temps a la producció d’habitatge de lloguer protegit.

La interrupció de la subsidiació dels préstecs pot implicar que la majoria d’aquests deixin de pagar-se  immediatament, amb el conseqüent  efecte per les entitats financeres.

En el cas de Catalunya l’ICF té finançades actuacions de lloguer protegit per un import al voltant dels 100.000.000€, la devolució dels quals podria quedar seriosament compromesa. El propi ICO té atorgats volums importants de préstecs d’aquest tipus.

Des del punt de vista social, el més probable és que bona part dels anteriors 24.751 habitatges deixin de ser de lloguer i es venguin. Tenint en compte que s’impagaran els crèdits hipotecaris, el més probable és que siguin les entitats financeres que acabin com a propietaris o fins i tot en algun cas la SAREB, que ja deu ser titular d’una part d’aquests préstecs. Per tant, per estalviar diners generem un problema que acaba repercutint novament en les finances estatals.

L’efecte és demolidor pel que fa als parcs públics de lloguer, formats majoritàriament en els darrers anys i que es perdran en el moment que són més necessaris.

Desnonaments

Amb la Llei contra els Desnonaments, que es debat justament avui en comissió, el PP també ha mostrat la seva cara menys social. La iniciativa es tramita amb obscurantisme, de forma ultra-ràpida i enmig d’un llarg pont per desviar l’atenció dels mitjans i com a conseqüència de l’opinió pública. Els populars hi volen passar de puntetes. Dilluns vam presentar un escrit per tal d’aconseguir un ajornament d’una setmana. No ens sembla de rebut que amb un tema tan important com aquest en un moment de màxima tensió social es vulgui tramitar ràpidament sense fer un debat en condicions.

Tafanera

Blinklist

Fresqui

Del.icio.us

Barrapunto

Digg

Mename

Twitter

Facebook

Afegir un comentari Enviar a un amic  
1082
0
Comentaris afegits 
No hi ha comentaris afegits a aquest article.
TORNAR