e-Noticies | Blogs blogs e-noticies e-noticies.cat

06 de Setembre de 2010

Els canvis que Catalunya necessita

Ara fa uns dies, un empresari m’explicava la seva perplexitat quan, al fer diverses gestions amb una administració, cada vegada ha hagut de presentar la mateixa documentació:

Escriptura de constitució de la societat.
Poders per actuar
Còpia del NIF de l’empresa i del representant.

Amb un to de mofa, em deia que com a mínim l’administració en qüestió tenia ja, 4 còpies del seu DNI, 4 còpies de l’escriptura de poders i 4 còpies de la constitució de la societat. Quina pèrdua de temps, no?
I això, en una sola administració. Si sumem totes les actuacions del meu empresari amic, podríem arribar una quantitat de paper impressionant.

Un funcionari d’un ajuntament de Catalunya, un cop em va explicar que per l’autorització d’un préstec li havien demanant la concessió de poders a les persones que signaven en nom de l’entitat prestatària, i fins i tot l’habilitació que aquestes tenien per donar poders a un director d’una oficina. Es a dir , que si aquesta entitat hagués estat la Caixa de Pensions o el Banc de Santander, la funcionaria els havia demanant còpia del nomenament del senyor Samaranch o Fornesa, o Emilio Botin com a presidents de dites entitats. “C’est pas mal”, que diuen els francesos.

Amb aquestes premisses, hem d’acceptar que la nostra administració està vista per molts ciutadans, més com una nosa, com un destorb, com una burocràcia que pesa i pesa i pesa, que no com una garantia en el compliment de normatives, de pensar en la seguretat dels ciutadans, de garantir la seguretat dels bens i de les persones.

Aquest és un gran repte que tenim davant nostre. Algunes administracions han fet passos en aquest sentit. Segurament no han estat suficients. Però els han fet. Ara cal que tota l’administració  s’adapti als nous temps. Que l’objectiu final no sigui el control a priori, si no l’activitat,  el control del compliment, la corresponsabilitat. I encara cal una cosa segurament molt més important. Que, si l’administració manté els controls previs, que es faci conscients dels costos empresarials, d’això que ja anem anomenant l’impost del temps.

Autoritzar una activitat ara, en un termini de 15-20 dies, o fer-ho en 6, 7 o més mesos i  això és el que succeeix normalment, significa per l’empresari, emprenedor, o com en vulgueu dir, unes diferències de cost actualment inassumibles. I això també ens resta competitivitat.

En l’actual situació de crisi no podem permetre aquests costos, a no ser que el que vulguem de veritat és matar això: la iniciativa, l’empresa, els innovadors, i totes les persones que dia a dia treballen per un país més ric i més participat. És això el que volem?.

El Canvi a Catalunya és cada cop més necessari.

Tafanera

Blinklist

Fresqui

Del.icio.us

Barrapunto

Digg

Mename

Twitter

Facebook

Afegir un comentari Enviar a un amic  
2432
6
Comentaris afegits 
Roser Palarea (Barcelona) 07-09-2010 - 18:23
Benvolguda Montserrat, Et dono tota la ra. La meva filla s autnoma i cada vegada que necessita suport per al seu negoci es troba amb un munt de burocrcia al davant. D'altra banda, m'agradaria que un dia encapalessis algunes llistes electorals.
MARIO BOFILL PARERAS (08391 tiana) 06-09-2010 - 22:25
SOLS CAL DEMANR AL FUNCIONARI QUE ENS ATEN QUE COMPLEIXI LA LLEI :art. 35.f de llei 30/1992 estableix:els ciutadans tenen el dret de no presentar documents no exigits per el procediment que es tracti, o que ja es trovin en poder de la administracio
Judith Martnez (Barcelona) 06-09-2010 - 20:06
Article 35 Ley 30/1992, del Proc. Administratiu Com diu : " Los ciudadanos, en sus relaciones con las administraciones publicas tienen los siguientes derechos...f) A no presentar documentos ...que ya se encuentren en poder de la administracin actuante"
Montserrat Varderi Rosales (Sant Cugat del Valls) 06-09-2010 - 19:24
T tota la ra amb aix. Jo recordo un cop a la feina tenia que fer un canvi a la Telfonia i va ser terrible. I el pitxor, s que el teu cap, pensa que no has realitzat b la feina. I en canvi quan era Fecsa, el mateix canvi al vaig fer en un moment.
Xavier Auroux (Sant Cugat del Valls) 06-09-2010 - 17:59
He sigut 15 anys director industrial de dues fabriques. Una nova (Sta Pertua Mogoda), vaig trigar 12 anys en tenir-ho tot en regle... I sense deixa-ho mai de costat. L'altre planta (Palau), vella, despres d'onze anys, descobreixo no tenia llicncia...
TORNAR