e-Noticies | Blogs blogs e-noticies e-noticies.cat

24 de Juliol del 2015

Tenim llista; farem història

En poc més de nou setmanes els catalans tornarem a treure les urnes en allò que molts intenten “vendre” com unes eleccions més. Sempre s’ha dit que no hi ha pitjor cec que aquell que no hi vol veure i no cal tenir una vista privilegiada per veure que aquestes eleccions, de normals, no en tenen res.

D’entrada, no haurem de decidir sobre quin partit polític ens governa durant els pròxims quatre anys. El que decidirem a les pròximes eleccions és quin model de país volem deixar a les pròximes generacions.

On alguns veuen una llista, nosaltres hi veiem una butlleta. Aquella butlleta del “Sí, Sí” que un dia vàrem dipositar en una urna en un referèndum no vinculant. Aquestes eleccions no seran unes eleccions normals ni tan sols a l’hora de fer el recompte de vots. La nit electoral del 27 de setembre, comptarem els Sí i els No. El...

Continuar llegint...

15 de Juny del 2015

Respectar la llista més votada (sempre que sigui la meva)

Queda enrere el cap de setmana dels resultats electorals. Si bé les eleccions varen ser el 24 de maig, no ha estat fins dissabte passat que els ciutadans hem pogut saber, definitivament, qui governarà els nostres pobles i ciutats després de tres setmanes en què la cultura del pacte s’ha mogut al límit de la línia que separa el joc de trons del joc de les cadires.

Un cop assumit que els temps de les majories absolutes ha passat definitivament a la història, ara ens toca fer un altre exercici: entendre que el bipartidisme ha donat pas al pluripartidisme. I d’aquí a la fragmentació dels plenaris, hi va un pas.

Un pluripartidisme no serà bo si no ens el mirem des de la perspectiva de la diversitat i la suma de sensibilitats. No serà bo si permetem que es converteixi en el caldo de cultiu ideal per a qui, a costa del “totum revolutum”, es treu del barret sumes...

Continuar llegint...

30 d'Abril del 2015

Del 24M a “Walking dead”

Mentre candidats i estrategues naveguen en la immensitat del mar dels eufemismes intentant trobar la manera de compensar els efectes d’una destructiva desafecció política provocada –en molts casos- per ells mateixos, l’actualitat no deixa de sorprendre’ns –si això és possible- amb nous elements per sumar a la llarga llista de despropòsits que dia rere dia anem confeccionant aquells que seguim creient en l’honestedat d’una política vocacional. Publicades les candidatures amb les quals les diferents forces pretenen concórrer a les eleccions municipals del 24 de maig, i després d’una meticulosa feina d’espeleologia electoral, comprovem com en un escenari d’hereus de la política de l’embut i el “tu més” i del “ni si, ni no, ni tot el contrari” apareix un nou element distorsionador propi d’una d’aquestes sèries...

Continuar llegint...

06 de Març del 2015

Què diuen que fan a Barcelona?

Tots aquells que, per la nostra condició, sentim la necessitat/obligació de fer sentir la nostra veu a través dels mitjans de comunicació, sabem com n’és de difícil aconseguir un breu a les planes de qualsevol diari, sempre que no es tracti d’algun cas prou escandalós com per garantir un bon gruix de vendes. No és pas una crítica. Els camins del màrqueting son inescrutables i, com en qualsevol empresa, la pela és la pela.

Cada dia milers de notícies busquen, entre criteris periodístics i línies editorials, una escletxa a la recerca del seu espai als mitjans per, superat aquest sedàs, brillar, a més o menys columnes, a les pàgines dels principals diaris. Es tracta d’un mecanisme comprensible, alhora que difícil d’entendre pels qui no vivim en primera persona el treball diari a les redaccions. Però quan la...

Continuar llegint...

19 de Gener del 2015

Cultura de l'acord

El poble de Catalunya anhela la seva llibertat per governar-se a sí mateix, com a país, com a nació. Per aquest motiu és tan necessari recórrer el camí d’aquest procés polític, malgrat els obstacles. La transició nacional ha d’estar compromesa amb la feina ben feta, un factor pel qual Catalunya sempre ha destacat, per això era tan important assolir un acord polític per celebrar les eleccions el 27 de setembre.

Hem de mirar cap endavant, perquè a Catalunya ens aplega més el que tenim per davant que no pas per darrera. Tenim un passat de què sentir-nos orgullosos, però ara toca mirar cap endavant, per nosaltres i per deixar a les generacions futures un gran país. No podem permetre que alguns diguin que la convocatòria d'eleccions del proper 27 de setembre és un engany. Això no és cert. El veritable engany és la...

Continuar llegint...

27 de Novembre del 2014

Temps de decisions

El president Mas ahir davant de més de 3.000 persones de la societat civil, de l’àmbit de la política i del món de l’empresa, va presentar el full de ruta per a la independència de Catalunya el 2016. En aquest sentit, va subratllar la necessitat de crear una llista mixta amb societat civil i partits que tingui un mandat d'any i mig per després convocar un referèndum.

Els catalans hem d’assumir que ara és temps de decisions. I cal completar el procés polític iniciat ara fa dos anys i centrat en l’exercici del dret a decidir del poble català perquè interessa a tots, tant els que van votar sí-sí, sí-no i no.

El 9N Catalunya va trencar l’status quo i hem de saber aprofitar aquesta embranzida. El dia 10 Catalunya era un país més lliure i més segur de si mateix, mentalment i anímicament més preparat...

Continuar llegint...

10 d'Octubre del 2014

Radicalitat democràtica vs. radical Llanos de Luna

 Més de 900 Ajuntaments, 37 consells comarcals i les 4 diputacions del nostre país, el dissabte 4 d’octubre, vam mostrar al món, davant del president Mas i des del Palau de la Generalitat, la radicalitat democràtica que impera a Catalunya a favor de la consulta el 9 de novembre, davant la por a la democràcia de Rajoy.

Des de l’àmbit local, en un clam unànime, totes les institucions vam defensar el dret a votar dels nostres ciutadans. Els Ajuntaments ens vam manifestar a favor de la consulta a través de mocions en les quals ens comprometem no només a donar suport a la consulta, sinó a posar tots els recursos necessaris perquè aquesta sigui possible i fer una crida a la participació. Hi pot haver major expressió de democràcia pura? No tenim cap problema en marcar el camí cap a la llibertat, perquè votar i facilitar la consulta és...

Continuar llegint...

16 de Juny del 2014

Espanya frena Catalunya

Un cop més les dades ens donen la raó sobre el maltractament que pateix Catalunya per part de l’Estat espanyol en matèria fiscal. Ja ho sabíem, però queda corroborat. Catalunya va patir l’any 2011 un dèficit fiscal de 15.005 milions d’euros, 15.005 milions que se’n van i no tornen. S’ha de deixar molt clar que amb els 15.005 milions de dèficit fiscal que va patir Catalunya l’any 2011 es podrien pagar pràcticament totes les despeses en salut, educació i benestar de l’any 2011 que equivalien a 16.322 milions d’euros. Sense aquest dèficit fiscal no hagués estat necessari fer cap retallada. Vist des d’una altra perspectiva, aquests més de 15.000 milions d’euros suposen un terç del total del deute viu de la Generalitat de Catalunya a finals de l’any 2011. Uns diners que són nostres, dels catalans.

El Conseller...

Continuar llegint...

02 de Maig del 2014

Win-win, tothom hi guanya

 

La solució a l’actual conflicte entre Catalunya i Espanya ha de passar pel diàleg perquè el poble de Catalunya pugui definir ell mateix el seu futur i, un cop es voti, el que cal és seure a negociar i trobar una solució on totes les parts hi surtin guanyant, un win-win. Catalunya no pot pretendre que al final del procés aparegui com a vencedora de tot amb una Espanya derrotada, i tampoc a la inversa. Tot aquest procés  ha d’acabar de manera civilitzada, radicalment i escrupolosament democràtica, i òbviament pacífica, on totes les parts hi puguin arribar a guanyar.

El conflicte permanent és del tot innecessari i mentre la consulta es plantegi d’acord amb una Llei del Parlament de Catalunya, l’Estat no pot obstaculitzar-la, ni no autoritzar-la. La situació s’ha transformat. Per això la solució ja no pot ser la clàssica a la qual...

Continuar llegint...

26 de Març del 2014

Catalunya, un gran País d'Europa

Érem, som i serem, sempre, perquè Catalunya és un gran país d’Europa, modern i amb empenta. Som un país que ha tingut clar el seu camí, tant que fins i tot els possibles entrebancs del procés independentista que ha encetat Catalunya no ho són. El debat sobiranista no afecta les vendes de Catalunya a la resta d'Espanya. Així ho demostren les dades de l´últim informe sobre comerç interregional que elabora el Centre de Prediccions Econòmiques (CEPREDE).

Segurament és perquè sabem fer bé les coses i per això el temut boicot als productes catalans no s'està produint. Com a mínim l’impacte és poc important en la balança comercial de Catalunya, que va seguir sent la comunitat autònoma que més va vendre a la resta d'Espanya l'any passat, 44.091 milions d'euros.

És cert que Catalunya va...

Continuar llegint...

Inicio Anterior 1 2 3 4 5 Següent Final