e-Noticies | Blogs blogs e-noticies e-noticies.cat

22 de Desembre de 2014

Un futur compartit

Mentre que el Govern francès prova de simplificar les regions a la meitat, per simplificar estructures i augmentar les arques de l'Estat, els francesos encara estan paint aquestes fusions. El nou mapa, fruit del paquet legislatiu que va aprovar la setmana passada l'Assemblea va comptar amb 95 vots a favor, 56 en contra i 11 abstencions. A favor, els socialistes, i en contra la UMP, els ecologistes, els radicals i el Front d'esquerres i l'UDI. D’entre les fusions més incòmodes hi ha la de Migdia-Pirineus amb Llenguadoc-Rosselló. Els presidents Martin Malvy i Damien Alary hauran de seure aviat i començar a treballar en aquesta nova etapa d'aquesta nova regió.

En una enquesta al diari La Dépêche du Midi, els lectors es preguntaven com els agradaria que s'anomenés la nova regió; i els resultats denoten la voluntat d'entesa: Occitània-Pirineus, Migdia-Llenguadoc, Pirineus-Llenguadoc...però, en tot cas, tampoc ho decidiran els ciutadans. Els noms els fixarà per decret el Consell d'Estat francès abans del mes d'octubre, amb una recomanació per part de les dues regions. Aquest reagrupament ja es va posar en marxa en forma d'Euroregió ara fa 10 anys, amb la creació de l'Euroregió Pirineus Mediterrània que, de la mà de Catalunya (l'Aragó inicialment) i les Illes Balears.

Aquestes terres veïnes van decidir crear un pol de desenvolupament de referència al sud-oest europeu. Així que, tot el treball conjunt la darrera dècada, per construir conjuntament l'Euroregió han estat l'assaig general d'aquestes dues regions. El Govern català, que sempre ha apostat per aquesta eina europea, i veu amb molt bons ulls aquesta nova etapa per aquest més gran i nou territori  en el si de l'Euroregió. No obstant, Catalunya seguirà sent la regió més poblada. De fet, el territori euroregional reagrupa 14 milions d'habitants i representa més del 14% del PIB dels quatre territoris. Esperem que aquesta nova etapa territorial francesa estigui acompanyada de grans projectes per tal d'impulsar el suport a la creació i potenciació de vincles entre diferents actors dels territoris i que, una vegada més, el bon veïnatge sigui a fi de bé per a la ciutadania.

Mireia Canals i Botines, Secretària General de l' Euroregió Pirineus Mediterrània
Tafanera

Blinklist

Fresqui

Del.icio.us

Barrapunto

Digg

Menéame

Twitter

Facebook

Afegir un comentari Enviar a un amic  
3014
0
Comentaris afegits 
No hi ha comentaris afegits a aquest article.
TORNAR