e-Noticies | Blogs blogs e-noticies e-noticies.cat

30 de Setembre de 2013

Sobre les Regions i les Nacions a Europa

En la International Liberal Conference de l'ALDE la setmana passada a Porec, Ístria, Croàcia, la sintonia comuna era la descentralització dels governs dels Estats. S'ha parlat de l'Europa de les regions per reforçar el paper de la proximitat dels ciutadans a la Unió Europea. Alguns del països participants, joves democràticament, reivindiquen l'oblit dels governants estatals pels territoris actius, progressistes i oberts al món. Així, els nous països balcànics reivindiquen l'existència de polítiques regionals, racionals i amb beneficis fiscals i financers.

Molts dels problemes  que troben 'autonomies' com la d'Ístria, a Croàcia, és el fet de ser els precursors del territori a implementar polítiques expansionistes i d'explotació i millora dels recursos propis. De fet, una de les polítiques principals de l'IDS és la integració de la identitat cultural i econòmica d'Ístria. Ivan Jakovcic, president de l'Istarski Demokratski Sabor ( l'Assemblea Nacional Istriana), ens ha parlat d'alguns productes competitius com l'oli, el vi i les noves regulacions per la llet que han implementat com a Govern regional sense el suport del govern central croat. Ístria és una regió rica i amb una relació extensa amb regions veïnes, però una mica oblidada per la resta del país. En la seva Constitució no tenen especificitats sobre competències en cap terme. Així que, de facto, no en tenen.
 
La idea de territoris petits cooperant ressona novament en aquesta part del món. Des de Convergència Democràtica de Catalunya hem anat una mica més lluny. Si bé compartim la idea de petits territoris en cooperació continuada, hem volgut deixar palesa la diferència entre Regió i Nació. La UE haurà d'entendre que quan parlem sobre les regions, moltes vegades parlem de Nacions. Estats com ara Espanya, Itàlia o França han tingut un poder executiu clarament centralista i actualment experimenten el resorgiment de Nacions, tot i que sovint proven de no escoltar les demandes i les peticions d'aquestes Nacions. Aquestes "regions" són actores dins d'Europa, actores en tant que Nacions dins d'una Europa que ha sabut acceptar-les en el seu creixement com a nous Estats, i n'hi ha molta representació en aquesta International Liberal Conference: Sèrbia, Bòsnia, Herzegovina, Montenegro, Macedònia, Kosovo, Croàcia i els Estats bàltics, abans Nacions i ara Estats, nascuts d'Estats centralistes físicament més grans.
 
Catalunya, Nació mil.lenària, amb una llengua, una cultura i una història pròpies, en un procés cap a l'assoliment d'un Estat propi, és l'evidència de l'aplicació d'aquest matís.

Tafanera

Blinklist

Fresqui

Del.icio.us

Barrapunto

Digg

Mename

Twitter

Facebook

Afegir un comentari Enviar a un amic  
1054
0
Comentaris afegits 
No hi ha comentaris afegits a aquest article.
TORNAR