![]() |
09 d'Abril de 2014
M'ha agradat sentir que a molts països europeus també detecten la necessitat imperiosa de construir una via directa entre els membres del Parlament, els centres de recerca i les empreses. Europa, gràcies a la iniciativa dels Estats Units, va orientar l’assessorament tecnològic dels policy-makers (TA) en aquest sentit. D'aquesta manera, uns quants països d’Europa s'han adherit a la proposta de proveir evidència científica, escenaris, anàlisi de polítiques i interiorismes sobre els reptes socials i les oportunitats relacionades amb la ciència, la tecnologia i la innovació. TA es va crear amb aquest objectiu, i diferents països europeus han compromès el seu desenvolupament mitjançant un projecte d’abast també europeu, el Parliaments and Civil Society in Technology Assessment (PACITA). Es tracta d’un projecte de 4 anys, finançat per la Unió Europea, que té la voluntat d'incrementar la capacitat l'assessorament parlamentari i millorar la seva base institucional. I la segona trobada del projecte PACITA ha servit en aquest sentit: aprenentatge mutu entre parlamentaris, científics i professionals.
Al Parlament de Catalunya tenim un Consell Assessor (CAPCIT) des de l'any 2008, que intenta trobar un espai comú amb els grups parlamentaris, les institucions de recerca i innovació i la ciutadania. El CAPCIT es reuneix tres vegades l'any i té com a missió posar damunt de la taula aquells temes que preocupen o poden arribar a preocupar la ciutadania. La darrera qüestió que s'ha treballat ha estat l'educació científica dels joves catalans. Científics i parlamentaris, acompanyats per la Unió Europea, cerquen els espais adequats per a debatre i recolzar la bona governança en referència a la innovació i l'assessorament tecnològic, per millorar i enfortir les societats en les quals vivim. Un bon exemple d'això el té el Parlament de Finlàndia, amb l'existència de la "Comissió per al futur", que delibera documents parlamentaris relacionats amb el futur, aspectes relacionats amb temàtiques que es preveuen que seran rellevants per la seva societat en el futur. Aquesta comissió també és responsable d'assessorar sobre desenvolupaments tecnològics i, el més important, sobre els efectes de la tecnologia en la societat. Ningú diu que la TA sigui fàcil, però trobar l'espai per la utilitat és, per començar, un bon objectiu.
![]() |
![]() |
1151 |
0 |
Avís legal
E-notícies no es fa responsable de les opinions manifestades en els blocs, és un espai gratuït i els comentaris dels usuaris no constitueixen part de la línia editorial d'e-notícies. E-notícies es reserva el dret de suprimir, per qualsevol raó i sense avís previ, qualsevol comentari o l'opció d'incloure comentaris en els blocs.
© 2008 - 2023 Blogs e-notícies.
Els blogs d'e-noticies - Mireia Canals - La Comissió per al futur