e-Noticies | Blogs blogs e-noticies e-noticies.cat

25 de Novembre de 2013

Tot i que ja fa uns quants dies, encara no he acabat de digerir les declaracions de José Maria Aznar sobre que si ell fos qui governés l’Estat no tindria cap problema en penalitzar amb cinc anys de presó la convocatòria d’un referèndum il·legal.

Són unes paraules dures que conviden, si més no, a fer un petit anàlisi del que proposa aquest senyor.
Començaré preguntant-me què és el que creu que cal penalitzar. En aquest sentit, vull entendre que l’objectiu de l’expresident d’un país democràtic (com ho és Espanya- així ho diu la seva Constitució) no és anar en contra dels referèndums. Seria molt il·lògic i molt insensat anar en contra d’un dels processos més naturals del sistema democràtic ja que, entre d’altres coses, seria anar en contra del procés que va referendar la Carta Magna de l’Estat (aquella que ell ara tant valora però que, recordem, en el seu moment tant va criticar).

Per tant, cal entendre que el problema recau en la paraula “il·legal”, és a dir, cal penalitzar allò que no es correspon amb la llei. I, en aquest punt, tots podríem estar-hi d’acord. El que passa és que sempre he pensat que qui dicta la norma és el primer que hauria de donar-ne exemple ja que, si no, per la seva legitimitat.

I això és el que, precisament, li ha passat al Govern de l’Estat. Perquè, si hem de començar a penalitzar les il·legalitats potser podríem començar anomenant totes i cadascuna de les accions que ha dut el govern de Rajoy en contra de l’Estatut de Catalunya (que, recordem, és la norma institucional bàsica del poble de Catalunya).

Si volem parlar de legalitat, parlem-ne, però en tots els sentits i en tots als àmbits. No pots penalitzar el desig d’un poble de decidir el seu futur si ets tu qui l’està ofegant econòmicament al no complir amb la teva obligació, per llei, d’invertir a Catalunya el que li pertoca pel seu PIB (disposició addicional tercera).

I si hem d’establir si un referèndum és legal o il·legal hem de, primer, obrir la ment i ser sensats. Perquè si ens basem en aquest tancament institucional, mai haguéssim aconseguit fites tant important com, per exemple, el sufragi femení.

Tafanera

Blinklist

Fresqui

Del.icio.us

Barrapunto

Digg

Menéame

Twitter

Facebook

Afegir un comentari Enviar a un amic  
1228
0
Comentaris afegits 
No hi ha comentaris afegits a aquest article.
TORNAR