e-Noticies | Blogs blogs e-noticies e-noticies.cat

19 de Maig de 2009

Les "ajudes" trampa de Zapatero

De les últimes propostes en l’àmbit econòmic que ha presentat Zapatero, les destinades a afavorir al sector de l’automoció han tingut un resultat peculiar. D’entrada, cal dir que mentre el President de l’Estat anunciava, amb bombo i plateret, l’ajuda de 2000€ per la compra d’un cotxe, paral·lelament, la venda d’automòbils s’aturava d’una manera considerable.

Per altra banda,  a la Generalitat de Catalunya es posaven les mans al cap i, calculadora en mà, començaven a fer els càlculs de les conseqüències (val a dir que no només econòmiques) que aquesta ajuda els hi comportaria. I és que aquesta mesura més que una ajuda és una trampa.

Com ja tothom sap, es dóna l’estranya situació que dels 2000 euros anunciats per Zapatero, el Govern central només es farà càrrec d’una quarta part, és a dir, 500 euros i ha decidit, unilateralment, que la resta de l’import vagi a càrrec de les Comunitats Autònomes (500€) i dels fabricants d’automòbils (1000€). Per tant, Zapatero no només ha disposat dels diners propis de les Comunitats Autònomes mitjançant l’argument de que aquestes tenen cedit l’impost de matriculació i recapten el 35% de l’IVA (percentatge que, si l’Estatut de Catalunya fos una realitat com hauria de ser, seria del 50%) sinó que també ha donat per fet que els fabricants d’automòbils (tot i la manca de liquiditat i dificultats per les que està passant aquest sector) podran fer-se càrrec d’aquesta bonificació.   

La primera conseqüència que observem és que Zapatero ha instaurat un nou sistema d’ajudes que consisteix en oferir aquestes a costa dels diners dels altres.  
La segona, és que els fabricants i venedors de cotxes han de sumar als efectes de la crisis econòmica, les greus conseqüències que la desinformació (quasi total) d’aquest pla els hi està produint. A dia d’avui, encara no tenen ni tant sols la informació de com s’han de gestionar aquestes ajudes, quina és la quantitat de bonificació de la que disposen ni qui és qui s’ha de fer càrrec d’aquestes. I això, lògicament, ha aturat les vendes ja que els possibles clients resten a l’espera de què passarà amb aquestes ajudes.
A dia d’avui ens tornem a trobar, lamentablement, davant de mesures populistes (com els famosos 400€) que no responen a l’objectiu pel qual s’han dissenyat. Des de CiU defensem que s’estableixin ajudes però també defensem que aquestes es facin amb diners i recursos propis.

Per una altra banda,  si tenim en compte que el 80% dels cotxes que es fabriquen a Catalunya  són exportats, es torna a fer evident que si realment es vol ajudar als fabricants d’automòbils, cal aplicar polítiques europees conjuntes.
Com deien els titulars dels diaris el dia següent del debat sobre l’Estat de la Nació, de nou Zapatero ha tornat a treure un conill del barret i, sota el desconcert de tothom, mira de beneficiar-se políticament d’unes ajudes que finançaran, majoritàriament, uns altres.

Tafanera

Blinklist

Fresqui

Del.icio.us

Barrapunto

Digg

Menéame

Twitter

Facebook

Afegir un comentari Enviar a un amic  
1431
0
Comentaris afegits 
No hi ha comentaris afegits a aquest article.
TORNAR