e-Noticies | Blogs blogs e-noticies e-noticies.cat

07 de Juny del 2013

95 anys d'hipoteca

És cert que la crisi econòmica que estem patint no respon només a una raó, ni tampoc té només un responsable. És cert, també, que aquesta no és una crisi localitzada en un sol punt si no que és una crisi global i veiem com molts països, sobretot europeus, s’han vist afectats per les greus conseqüències d’aquesta crisi econòmica sense precedents.

I també és cert que aquesta crisi no va ser espontània ni tampoc inesperada. Des del 2007 van ser molts els inputs econòmics i els experts que ens avisaven que estàvem a les portes d’una crisi econòmica i que s’albiraven moments durs i complicats.

Davant d’aquestes prediccions, els diferents governs podien optar per dues opcions: prendre consciència de la situació i començar a preparar l’escenari per intentar mitigar al màxim el...

Continuar llegint...

26 d'Abril del 2013

Fem sentir la nostra veu

Històricament, Catalunya ha tingut un procés amb l’Estat espanyol que ni la primera ni la segona República va solucionar. Durant la Transició, tot i que van haver-hi renúncies per les dues bandes, ens trobem que amb el pas dels anys la part dominant de les forces del postfranquisme vol imposar la seva forma de ser.

Nosaltres, com a catalans, tenim el dret de poder fer sentir la nostra veu. Nosaltres, que som un poble pactista, hem arribat a un moment on hem dit prou.

Ens hem cansat d’estirar d’una corda de la que ja pengen massa greuges (incompliments, incoherència i, fins i tot, insults). Aquesta corda és la relació entre Catalunya i Espanya. Una relació tensa, un estira i arronsa constant que cada vegada fa més incòmode i més difícil la convivència.

I aquí tenim el conflicte: uns s’han cansat d’estirar i els altres no volen...

Continuar llegint...

01 de Març del 2013

Cada vegada ens fan més forts

Diàleg. Consulta. Dret a decidir.

Aquestes tres paraules tan bàsiques i tan necessàries dins de qualsevol sistema democràtic no tenen cabuda dins l’hemicicle espanyol. Al menys és així quan vénen seguides de la paraula “Catalunya”.
Aquests pilars bàsics de la democràcia transformen el seu significat depenent de qui els necessiti. Si és l’Espanyol qui vol obrir diàleg: no passa res, tots tranquils. Però si és Catalunya: perill! No podem deixar que els catalans decideixin per ells mateixos! I, per tant, utilitzem l’argument de la Constitució, la unitat d’Espanya i qualsevol altre que ens trobem pel camí i que ens vagi bé per negar aquest dret tant bàsic al poble català.

I, així, a través d’aquestes actituds tan tancades Espanya creu que silenciarà la veu d’un poble....

Continuar llegint...

07 de Gener del 2013

Un any decisiu

Aquest 2013 el comencem amb la cautela de qui sap que vivim uns moments complicats i amb l’esperança i la força necessàries per poder afrontar-los.

Hem posat el punt i final a un 2012 que ha estat intents i, en molts casos, també ha estat un any trist, llarg i feixuc i alhora, esperançador i il·lusionant pel futur que volem encarar.
Hem viscut situacions difícils, molt difícils, que ens han obligat a prendre decisions dures, molt dures.

Amb aquest bagatge no només comencem un nou any si no que també comencem una nova legislatura amb uns objectius i uns compromisos molt clars.

La X legislatura del Parlament neix de ( i per) la voluntat d’un poble.
El missatge que va sortir de les urnes el passat 25 de novembre ara és un full de ruta, és un acord estable què farà possible que els ciutadans/es de Catalunya puguin decidir lliurement i...

Continuar llegint...

29 d'Octubre del 2012

El valor de la veritat

Estem vivint un dels moments més importants i transcendentals de la història de Catalunya. D'aquest moment, i més concretament, del resultat dels comicis del 25-N depèn, en gran mesura, el nostre futur com a poble.

Sempre he cregut que a la política, igual que a la vida, no tot s'hi val i que el fi no justifica els mitjans. Ho he cregut i ho he defensat sempre però ara, més que mai, em reafirmo en aquest pensament.

Dic això perquè últimament em fa certa llàstima llegir segons quins comentaris i sentir segons quins missatges. Fa llàstima perquè utilitzen un recurs, l'ús de la por, que fa mal a la societat i que contribueix a fomentar aquesta gran desconfiança que la gent té per la classe política i em sembla que vers la pròpia societat en general.

Com he dit abans, vivim un moment molt important i és lògic i...

Continuar llegint...

06 de Setembre del 2012

Ara és hora, segadors

Tenim per davant un repte: demostrar que el gran gruix dels catalans defensem la llibertat de Catalunya i que defensem els nostres drets.

Som molts els que hem comprés que si sumem esforços podrem aconseguir dir “prou”, podrem aconseguir allò que ens farà lliures, allò que hem somiat durant tant i tant temps.

El camí és difícil. Ho sabem. Però els catalans tenim experiència en això de superar moments complicats.

L’11 de setembre hem de ser molts els que omplim els carrers d’una reivindicació que ens és legítima i que ningú millor que nosaltres la pot defensar.

Sortirem al carrer a dir que som aquí i que aquesta vegada hem vingut per guanyar.

Volem un sistema de finançament just i digne.Catalunya ha demostrat, i amb escreix, ser un país responsable i valent, capaç d’optimitzar la gestió...

Continuar llegint...

29 de Juny del 2012

Ara més que mai, som escola

Fa uns dies, el Tribunal Suprem agafava el relleu del Tribunal Superior de Justícia, en l’ofensiva contra el català a l’escola, i anul·lava sis articles del decret sobre el segon cicle d’educació infantil.

Entre aquests articles anul·lats ens trobem el que diu que “el català, com a llengua pròpia de Catalunya, s’ha d’utilitzar normalment com a llengua vehicular d’ensenyament i aprenentatge i en les activitats internes i externes de la comunitat educativa” o el que fa referència a que ”en funció de la realitat sociolingüística de l’alumnat, s’implementaran les metodologies d’immersió lingüística de la llengua catalana amb la finalitat de potenciar-ne l’aprenentatge”.

És a dir, que el TS ha sentenciat que el castellà ha de ser també llengua vehicular a l’escola i que...

Continuar llegint...

11 de Maig del 2012

Catalunya Emprèn

Ens trobem davant d’una realitat que és difícil de viure i d’administrar. Una realitat que es viu a tot arreu (Europa, Espanya,...) i també a Catalunya.

Catalunya es troba en un moment molt complicat: tenim uns nivells  elevats d’atur, hem de ser capaços de reduir l’enorme dèficit què tenim i, a més a més, cada vegada hem d’elaborar uns pressupostos més austers perquè així ens ho demana/ exigeix Europa.

En aquest context, cal marcar prioritat i, sobretot, cal actuar amb responsabilitat i seriositat.
Donant resposta a aquestes prioritats, el Govern de la Generalitat ha fet un pas més en el seu objectiu d’incentivar l’emprenedoria i ajudar al teixit empresarial a fer front a la difícil situació que viu a causa de la crisi econòmica.

Ho ha fet a través del programa Catalunya Emprèn amb el qual es...

Continuar llegint...

28 de Març del 2012

Un pas endavant

Després de la celebració del 16è Congrés de Convergència Democràtica de Catalunya moltes són les noticies que s’han publicat, els articles que s’han redactat i les conclusions a les que s’han arribat.

Aquest congrés ha suposat un pas endavant pel partit (CDC) i  també significarà un impuls pel futur de Catalunya.

En un context marcat per la unitat i l’entesa, el congrés de Convergència, amb la força de tots els seus delegats/des, va deixar clar quin és el full de ruta a seguir: aconseguir el pacte fiscal, consolidar la transició nacional i caminar cap a un Estat propi.

Aquest full de ruta neix, com bé deia el President Mas durant la seva intervenció al Congrés, del dret de Catalunya a ser i a existir i, per tant, al dret que tenim com a país a decidir.
Catalunya viu moments difícils....

Continuar llegint...

17 de Febrer del 2012

Pressupostos necessaris

El Parlament de Catalunya en la darrera sessió plenària ha donat llum verda als pressupostos pel 2012 . Uns pressupostos que s'han elaborat amb consciència per tal de poder aprofitar al màxim els (pocs) recursos dels que disposem. I a dia d'avui, el Conseller Mas-Colell ja ens ha advertit que caldrà anar-los adaptant de forma dinàmica a l'evolució de la nostra economia.

Òbviament, i atesa la complicada situació de les finances públiques, no són els pressupostos somiats (voldríem poder disposar de molts més recursos i, així, haver de fer menys ajustos) però si són i seran, els pressupostos que necessitem  per poder fer front a la difícil situació en la que ens trobem, tot protegint l'estructura central de l'estat del benestar i complint amb els objectius de dèficit fixat des de les institucions europees.

I, com sempre, al voltant...

Continuar llegint...