e-Noticies | Blogs blogs e-noticies e-noticies.cat

19 de Febrer de 2014

Probablement heu llegit, sentit i fins i tot comentat moltes vegades que el procés que viu Escòcia i el que viu Catalunya són molt semblants. Podria ser cert, però no ho és del tot. Anem a pams.
 
Els britànics i els espanyols no tenen res a veure: quan Escòcia va plantejar la possibilitat de decidir el seu futur col.lectiu a través d'urna consulta, els britànics no van tenir cap mena de dubte que la batalla seria en el terreny de les idees i dels projectes, però que aquest duel s'havia de batre a les urnes. L'encaixada de mans entre Cameron i Salmond va posar de manifest aquest compromís inequívoc i manifest amb la democràcia. A Catalunya ens topem sistemàticament amb el no a poder posar un sobre dins una urna.
 
Però també es poden apreciar els contrastos quan ens traslladem a l'arena dels argumentaris i a la confrontació d'idees. En el cas escocès, i tant si es fa una ullada a les xarxes com a la premsa escrita, no trobareu cap afirmació fora de to, cap comparació històrica que us grinyoli, cap desqualificació personal als qui lideren el procés. Pulcritud democràtica, respecte, parlar, debatre, confrontar idees.
 
En el cas català, ja fa massa mesos que ens hem acostumat a que alguns apugin la temperatura del debat en base a  afirmacions incertes, al poc rigor, a fer el caldo gros, als discursos de la por, etc. Sempre penso que ells mateixos es desacrediten, quan algú recórrer a la por i a la mentida és que té pocs arguments, o és que simplement no en té.
 
Nosaltres a la nostra. El món canvia a cada segon. El que passi avui farà que el demà siguin necessàriament diferent a l'ahir. I els catalans volem guanyar la nostra llibertat, volem votar el 9 de novembre. Volem que el demà siguin diferent a l'ahir. I des d'avui fins al dia 9, volem poder parlar, debatre, argumentar, contrastar en tots els àmbits del nostre dia a dia respecte com canviaria el nostre demà si avui votéssim sí a ser un país normal. I volem poder escoltar als del no. Però en un prisma de respecte. Per nosaltres no quedarà.
 

Tafanera

Blinklist

Fresqui

Del.icio.us

Barrapunto

Digg

Menéame

Twitter

Facebook

Afegir un comentari Enviar a un amic  
1422
0
Comentaris afegits 
No hi ha comentaris afegits a aquest article.
TORNAR