e-Noticies | Blogs blogs e-noticies e-noticies.cat

03 de Juliol del 2015

Camí del 27S

Darrerament visiten el Parlament de Catalunya molts grups d’estudiants estrangers interessats per la situació política actual de Catalunya i per les seves institucions. Un cop feta la tradicional visita per les dependències de la Cambra intercanviem opinions sobre la situació política que viu Catalunya, sobre el procés i sobre el nostre projecte de nou Estat. Els explico amb detalls el que som, d’on venim, el que hem viscut fins ara i els parlo de l’actitud del Govern espanyol durant tots aquests anys.

Molts s’estranyen sobretot pel que fa a la negació democràtica que suposa no deixar-nos votar el 9 de novembre. I és que es miri per on es miri, la judicialització del procés, les continues amenaces, els recursos al Tribunal Constitucional i la negació de celebrar una consulta pactada amb l’Estat i tantes i tantes coses fa mal a les orelles als demòcrates de...

Continuar llegint...

05 de Maig del 2015

La llibertat s’escriu des del teu municipi!

Comença una setmana clau pel país. Dijous s’inicia la campanya electoral per les eleccions municipals del proper 24 de maig. No ens enganyem, aquestes no són unes eleccions qualsevol. Alguns estan entestats en fer veure que aquestes són unes eleccions ordinàries. Però no ho són! Aquestes eleccions marquen un punt d’inflexió per enfocar el plebiscit del 27S, doncs ens permetran veure l’estat de salut del procés de transició nacional en el qual es troba el país.

Construir un país no és només un procés que lideren uns quants.  Construir-lo demana el compromís de tots: polítics, ciutadans, societat civil organitzada, petits, joves i grans. I els municipis hi tenen un paper absolutament clau. En un país com el nostre, amb més de 900 municipis, tots ells molt diversos i singulars, la feina que fan els centenars de regidors i...

Continuar llegint...

27 de Març del 2015

27S: democràcia i llibertat

2014 fou l'any de la consulta i del Tricentenari i 2015 és l'any de conteses electorals. En el cas català, municipals al maig, catalanes el setembre i espanyoles a finals d'any. Aquesta hauria de ser una bona oportunitat per aconseguir la reconnexió entre ciutadans i política.

Però 2015 ha de ser sobretot l'any en què els catalans ens expressem de forma definitiva respecte el futur col·lectiu de la nostra nació. El 27S és i serà en primer lloc una manifestació de civisme democràtic, de somni col·lectiu i de voluntat de ser que s'expressarà a les urnes. Tot el món sabrà el que volen els catalans. Així doncs, el caràcter plebiscitari de les eleccions del proper mes de setembre no està en dubte.

Què ens cal fer fins llavors? Perseverar! Ens queden uns mesos per seguir convencent la majoria de catalans que el proper 27S cal...

Continuar llegint...

09 de Febrer del 2015

Ens volen tancats, petits i esquifits

Al llarg de la setmana passada començaven a sonar campanes sobre la possibilitat que el Govern espanyol portés al Tribunal Constitucional (TC) la llei catalana d'acció exterior i als tribunals les delegacions catalanes a l'exterior. El Govern del PP és el món a l'inrevés. En un context de món global i obert, amb actors diversos que s'interrelacionen entre si, el Govern espanyol recorre a aquella actitud rància de no deixar-nos projectar al món. 

 

Apel·len a la retòrica de sempre, aquella que diu que l'acció exterior li és pròpia al Govern de l'Estat. Fins i tot als anys 90 el TC va donar la raó al Govern basc en relació amb la possibilitat de mantenir obertes les seves delegacions, però és cert que aquesta dèria mai no ha estat abandonada per la caverna mediàtica i pel nacionalisme espanyol. Ni fer,...

Continuar llegint...

21 de Novembre del 2014

"This is Marca España, my friend!"

Aquesta setmana hem conegut la decisió del Fiscal General de l'Estat d'interposar una querella contra el president Mas, la vicepresidenta Ortega i la consellera Rigau. El Tribunal Superior de Justícia de Catalunya s'hi nega, però tota la pressió de l'Estat va precisament en el sentit que la querella s'acabi interposant. És evident que l'Estat s'ha saltat a la torera la divisió de poders i ha tirat pel dret, difuminant les responsabilitats de cadascú. És vergonyós i lamentable.

Un bon amic que no viu a Catalunya però que ens segueix molt de prop i que prové d'una cultura democràtica molt profunda em truca astorat el mateix dimecres a la nit. De seguida em pregunta quina democràcia de fireta era aquesta. Li vaig respondre amb sorna "This is Marca España, my friend!". La impotència de l'Estat espanyol ha arribat a nivells tant insospitats que amagats sota una...

Continuar llegint...

31 d'Octubre del 2014

Montesquieu enterrat

 

És inaudit que un país que s’autoanomena estat democràtic i de dret faci l'espectacle antidemocràtic que porta tants mesos fent l'Estat Espanyol. L'últim episodi ha estat la parcialitat del Consell d'Estat que ha elaborat l'informe preceptiu perquè el Consell de Ministres impugni el 9N, i la mateixa impugnació que ha presentat el Govern espanyol. Conclusió, la separació de poders no existeix a Espanya. El Consell d'Estat i el TC responen a ordres polítiques del Govern del PP. Montesquieu enterrat.

Els catalans estem cridats el dia 9 de novembre a fer un exercici de responsabilitat al pronunciar-nos respecte quin futur polític volem pel nostre país. Deixem-nos de debats jurídics. La relació Catalunya-Espanya en tota la seva complexitat respon a paràmetres polítics i és la democràcia i el sistema polític i institucional qui...

Continuar llegint...

04 de Juliol del 2014

Els joves hi som!

En la darrera comissió de polítiques de joventut al Parlament analitzàvem els resultats d'una enquesta sobre la participació dels joves catalans. L'estudi desmunta de forma clara i evident aquella frase que diu que "els joves no participen i no s'impliquen". Rotundament fals, tant des de la perspectiva quantitativa com qualitativa.

És cert que hi ha molta diversitat en les pautes de comportament entre els joves, que el país és molt divers, i que per tant les possibilitats de participar poden variar. I que l'etapa jove és un moment vital que comporta molts canvis, de vegades sobtats. Però és evident que  generacionalment aquest era un llast que els joves d'avui tenim i que només nosaltres mateixos podíem desmentir. I així ho demostra aquesta enquesta. Hi volem ser.

Els joves hi som, ens interessem per la cosa pública, participem, opinem,...

Continuar llegint...

21 de Maig del 2014

#tv3noestoca

El passat dilluns, el conseller Francesc Homs denunciava la voluntat del Govern espanyol de tancar la meitat dels canals de TV3. És així d'estrident, així de dur i així d'inacceptable. Ja fa molt de temps que el Govern del PP s'ha ubicat en l'atac sistemàtic a les nostres competències, a la recentralització, als atacs constants a la llengua catalana, primer a l'escola i ara en els mitjans de comunicació. És senzillament intolerable sentir com alguns dirigents d'aquesta formació política s'excusen en el compliment d'una directiva tècnica europea per justificar aquesta ingerència a la nostra llengua. Ja n'hi ha prou.

El model d'immersió lingüística i la creació de mitjans de comunicació públics de qualitat i en català, formen part dels fonaments d'aquella Catalunya que va recuperar l'autogovern després del llarg franquisme. D'aleshores...

Continuar llegint...

07 d'Abril del 2014

Que per nosaltres no quedi!

Dimarts dia 8 tres representants del Parlament de Catalunya aniran al Congrés dels Diputats a demanar la competència per poder convocar la consulta el proper dia 9 de novembre. Tres diputats del Parlament de Catalunya amb un mandat molt clar i evident que representen una majoria important de l'arc parlamentari i de la societat catalana. Transversalitat en estat pur. De fet, aquesta és una petició absolutament popular i basada en l'exercici de la radicalitat democràtica més elemental: el vot, l'expressió més íntima i directa que podem fer els ciutadans, en aquest cas sobre la nostra manera d'organitzar-nos col·lectivament. Així doncs, aquells tres diputats parlaran en nom d'un poble que clama per decidir sobre el seu futur polític. I que ho vol fer molt ben fet, sense estridències, sense anar contra ningú, només buscant ser reconegut com el que és.

És cert...

Continuar llegint...

19 de Febrer del 2014

Volem que el demà sigui diferent a l'ahir

Probablement heu llegit, sentit i fins i tot comentat moltes vegades que el procés que viu Escòcia i el que viu Catalunya són molt semblants. Podria ser cert, però no ho és del tot. Anem a pams.
 
Els britànics i els espanyols no tenen res a veure: quan Escòcia va plantejar la possibilitat de decidir el seu futur col.lectiu a través d'urna consulta, els britànics no van tenir cap mena de dubte que la batalla seria en el terreny de les idees i dels projectes, però que aquest duel s'havia de batre a les urnes. L'encaixada de mans entre Cameron i Salmond va posar de manifest aquest compromís inequívoc i manifest amb la democràcia. A Catalunya ens topem sistemàticament amb el no a poder posar un sobre dins una urna.
 
Però també es poden apreciar els contrastos quan ens traslladem a l'arena dels argumentaris i a la confrontació d'idees. En el...

Continuar llegint...
Inicio Anterior 1 2 Següent Final