e-Noticies | Blogs blogs e-noticies e-noticies.cat

24 de Maig de 2012

Un Pacte Fiscal obert a tothom

Aquesta setmana Josep A. Duran i Lleida i Pere Navarro, primer secretari del PSC, s’han reunit per analitzar la situació econòmica i social derivada de la crisi. Ambdós dirigents es van mostrar d’acord en la necessitat d’un nou model de finançament per a Catalunya que d’una vegada acabi amb la injustícia fiscal que pateixen tots els catalans. La via no és altra que el pacte fiscal. Ahir a la sessió de control, el president de la Generalitat, Artur Mas, ho va tornar a manifestar: el pacte fiscal ha de suposar un canvi de model i no pot ser simplement una evolució de l’actual sistema de finançament.

Hi ha qui vol veure en aquesta proposta una eina de confrontació. Ans el contrari. Tal com venim dient des del primer dia que CiU va arribar al govern de la Generalitat, estenem la ma a tothom que vulgui sumar en els temes cabdals del país. Òbviament, el pacte fiscal n’és un d’ells.

De la reunió entre Duran i Navarro es desprèn que en allò que és essencial, les posicions de CiU i dels socialistes no estan tan allunyades. Les dues formacions entenen imprescindible dotar Catalunya d’un finançament just i també que sigui la pròpia administració catalana la que gestioni els impostos dels catalans. No es tracta de trencar res, sinó d’acabar amb l’esperit pervers del ‘café para todos’ -que no hi era a la voluntat inicial de la Constitució ja que distingia clarament les comunitats històriques-, i que ens ha deixat insatisfets a tots. Aquesta generalització del model ha acabat ofegant Catalunya, ha impedit el seu progrés i el seu creixement a causa d’un saldo a les balances fiscals clarament desfavorable per a Catalunya.

Efectivament, hi continua havent diferències substancials entre CiU i el PSC. Una de les més importants és la de l’Agencia Tributaria. Però només dialogant i negociant, podrem arribar a un acord que mobilitzi la majoria de les forces polítiques catalanes per a l’obtenció d’un bé comú per al país que prescindeixi de tacticismes partidistes. CiU vol aconseguir el pacte fiscal des del consens i amb el suport de la majoria de les forces polítiques catalanes. Tant de bo siguem capaços d’assolir un acord unitari per anar a Madrid a defensar-lo tots a una. Persistirem, doncs, en aconseguir el màxim consens, sense aigualir l’esperit del pacte fiscal. No tindria sentit embarcar-nos en un projecte d’aquesta magnitud per obtenir un resultat similar al  d’avui.

La societat catalana reclama dels seus polítics una solució definitiva al finançament de Catalunya. Encara que no sigui la solució a tots els mals, el pacte fiscal permetrà engegar politiques de creixement, avui impossibles. Dialogarem i escoltarem tothom per intentar que tothom senti seva aquesta reivindicació. Catalunya ho necessita i els polítics hem d’estar a l’altura de les circumstàncies.Tafanera

Blinklist

Fresqui

Del.icio.us

Barrapunto

Digg

Mename

Twitter

Facebook

Afegir un comentari Enviar a un amic  
1912
0
Comentaris afegits 
No hi ha comentaris afegits a aquest article.
TORNAR