e-Noticies | Blogs blogs e-noticies e-noticies.cat

30 de Juny de 2011

Pactes, reformes i eleccions a la tardor

El debat sobre el estado de la nación  ha deixat clar dues coses: primer; cal acabar les reformes essencials per a la nostra economia que permetin una major flexibilitat al mercat laboral i afavorir la creació d’ocupació; segon, la legislatura està esgotada. El govern de Rodríguez Zapatero no te res més per donar a la societat i quan un govern ja no transmet ni idees, ni credibilitat, ni il·lusió el que ha de fer és plegar i convocar eleccions.

El president del comitè de govern d’Unió Democràtica, i portaveu de CiU al Congrès, Josep A. Duran i Lleida, ho va resumir perfectament: el que ha de fer Zapatero és buscar un gran pacte d’Estat per dur endavant les reformes ja engegades, però encara no finalitzades  i convocar eleccions immediatament després. És a dir pactar les reformes de les polítiques actives, de la negociació col·lectiva i de l’adopció de mesures de foment de l’ocupació a curt termini; pactar les que facilitin més liquiditat per a l’economia i finalment les que aportin estabilitat per a l’administració. I una vegada aconseguides, dissoldre el Congrés i convocar eleccions que perfectament podrien ser a la tardor.

No es pot esperar res més d’un govern que va començar negant la crisi i malbaratant recursos amb xecs populistes que no servien per  a res més que per empobrir les administracions públiques, i que ha acabat immers en una insostenible situació econòmica, sobretot per les dramàtiques xifres d’atur que al nostre país doblen les dels països del nostre entorn. Aquest és el retret que li fem a Zapatero. La crisi econòmica ha estat global. La manera d’afrontar-la, no. Ara veiem que mentre uns països ja se’n surten, nosaltres encara pengem d’un fil. Mentre els països del nostre entorn han arribat com a  màxim a un atur del 10-11% i ara ja tornen a generar ocupació positiva, nosaltres estem en un 20-22%, amb l’escandalosa xifra d’atur juvenil que s’enfila a gairebé el 45%.

Certament, hi ha molts motius per a la indignació i perquè hi hagi indignats. Les coses s’han fet malament, tard i amb poca convicció. Per això, des de CiU volem acabar la legislatura com la vam començar, amb propostes i solucions. Tornem a demanar un gran pacte d’Estat per consensuar unes noves normes de joc que siguin útils a la societat i que serveixin a tots els ciutadans: laborals que generin ocupació des de la flexibilitat de la negociació col·lectiva; financeres que facilitin una major liquiditat a les pimes i als emprenedors; i mesures que facin de les administracions un instrument útil i eficaç per als ciutadans i no feixugues maquinaries que frenen més que incentiven.

Duran i Lleida va proposar aquest gran pacte d’Estat a l’inici del segon mandat de Zapatero, quan ja les coses començaven a anar malament. Ara ho ha tornat a fer per acabar amb dignitat i amb voluntat de servei aquesta legislatura, però també per començar la propera amb menys tensió i menys confrontació política. PP i PSOE farien bé de deixar de pensar només en les properes eleccions per començar a interessar-se i actuar per les futures generacions. Encara que sigui per uns pocs mesos paga la pena que tots aprofitem de la millor manera possible els últims dies del govern Zapatero. Allargar la legislatura sense cap més ambició que esgotar-la sense aportar res, no té sentit, ni seria raonable ni serviria a la societat.

Zapatero ha d’entendre que el seu temps ja s’ha exhaurit i que ha d’acabar de fer els deures i convocar eleccions.  Si ho fa, és segur que farà un bon servei al país.





Tafanera

Blinklist

Fresqui

Del.icio.us

Barrapunto

Digg

Mename

Twitter

Facebook

Afegir un comentari Enviar a un amic  
831
0
Comentaris afegits 
No hi ha comentaris afegits a aquest article.
TORNAR