e-Noticies | Blogs blogs e-noticies e-noticies.cat

07 de Juliol de 2011

La indignació, lògica i fonamentada, ens obliga a fer els canvis que reclama la societat. Aquest malestar demostra que algunes o moltes coses no és fan prou bé o directament s’han fet malament. No hi ha una única causa de l’esclat de la indignació, però es evident que n’hi ha dues de destacades. La primera és la crisi econòmica i el dramatisme d’un atur que ha deixat en situació de terrible precarietat centenars de milers de famílies a casa nostra. L’altra és la sentència del Tribunal Constitucional que escapça l’Estatut refrendat a les urnes pels catalans. Traspuava una manifesta voluntat d’humiliar Catalunya i culminava l’obra del recurs del PP de recordar a Catalunya i als catalans que ‘España es una, una y sólo una’ i que la diversitat no és ben vista.
 
Són motius sobrers per estar molestos i indignats  amb la situació en general i amb la classe política en particular, amb totaperò sobretot amb els que des de les  responsabilitats de govern ens han conduït fins a la situació actual. Ara cal ser conseqüents i acceptar els retrets dels ciutadans pel deteriorament de la situació. Hem sentit aquests darrers dies el crit de més democràcia. Hi estic d’acord. També hem escoltat que s’ha d’aconseguir una democràcia més participativa i més representativa. També ho subscric. ‘Democracia real’, a la que s’arribarà si foragitem els partits polítics, els parlaments i les institucions contaminades per la política; no, amb això no hi estic gens d’acord, no ho subscric. La democràcia real per a mi passa per la democràcia parlamentària, aquí i a qualsevol altre país que considerem democràtic. És cert que calen  reformes que apropin la política als ciutadans. Estic convençuda que s’han de fer i que la democràcia actual és molt perfectible.
 
Però dit això, també hem de ser conscients que per tenir més democràcia no hi ha cap altre via fora de la democràtica i de les institucions democràtiques. Els experiments de prendre dreceres per arribar a una democràcia real, fora del sistema parlamentari, han comportat sistemes tant perversos com els feixismes, de dretes o d’esquerres que van dominar bona part d’Europa del segle passat. Per això, reivindico la política com a compromís al servei de la societat i convido tothom a que hi participi. Aquí hi cabem tots i són benvingudes quantes iniciatives arribin amb una única condició: respectar el joc democràtic i no desqualificar l’adversari. Reivindico i animo també a una major comunió de tothom amb la vida pública, perquè això implica també un major comprimís de tots amb el que és de tots.
 
La única condició és fer aquests canvis dins de les normes de la democràcia parlamentària, el sistema polític que ens han donat el període més gran, més extens, més solidari i amb més beneficis socials universals com mai abans s’han viscut, ni al nostre país ni al conjunt d’Europa. Aquesta és una dada que no podem oblidar. Per això, benvinguda sigui més democràcia sempre que s’obtingui democràticament.
 

 

Tafanera

Blinklist

Fresqui

Del.icio.us

Barrapunto

Digg

Menéame

Twitter

Facebook

Afegir un comentari Enviar a un amic  
913
0
Comentaris afegits 
No hi ha comentaris afegits a aquest article.
TORNAR