e-Noticies | Blogs blogs e-noticies e-noticies.cat

14 de Juny de 2012

En temps d’incertesa la societat reclama fermesa en les actuacions dels seus governants i, sobretot, saber quina és la situació real, sense demagògia, triomfalisme o missatges apocalíptics. Senzillament, vol la veritat. Res més lluny del que ha passat amb motiu del rescat de la banca.  El govern del PP ha desaprofitat l’ocasió per dir les coses pel seu nom i fugir d’eufemismes i no ha aconseguit sinó augmentar la desconfiança de la societat i dels mercats.
 
El que Rajoy anomena crèdit tou és un rescat en tota regla a una part de la banca espanyola, i cal dir-ho sense embuts. No pas a tota la banca, també cal precisar-ho. El rescat era necessari per salvar part del sistema financer espanyol, però el que no té sentit és l’exercici de triomfalisme que ha fet el president Rajoy perquè la desconfiança ha generat descrèdit.

Però tampoc no es pot fer com el PSOE que vol fer creure que el rescat de la banca suposa una intervenció global de l'economia espanyola, i això no és veritat. Una hipotètica intervenció comportaria condicions molt dures com ara retallades de pensions i salaris de funcionaris o una reforma laboral encara més severa a més d’un estricte control.


El govern de l’Estat ha de fixar ara un rumb d’actuació clar i impulsar reformes estructurals, que no només són necessàries sinó que han esdevingut inajornables. Cal reformar urgentment el sistema financer, suprimir instàncies administratives atribuint més protagonisme a les comunitats autònomes per avançar cap a la finestreta única, emprendre la reforma de la funció pública i la del sector energètic, entre d’altres. I sobretot, no es pot oblidar que cal estimular les entitats bancàries beneficiàries dels ajuts europees perquè facin arribar el crèdit a les pimes, als autònoms i a les famílies, altrament no hi haurà recuperació econòmica.

La situació d’emergència de l’economia espanyola fa imprescindible un pacte d'Estat. Des de CiU ho reclamem des de l’anterior legislatura, però ni el PSOE, primer ni el PP s’han donat per al·ludits. Fora bo que reconsideressin la seva posició si no volen que la situació es deteriori encara més, i que oblidessin els tacticismes partidistes que no ajuden els ciutadans.

I Europa, per la seva banda, hauria d’assumir que cal fer compatible l'austeritat amb el creixement econòmic. I també que a mitjà termini convé reformar les institucions europees per avançar cap a una unió no només monetària, sinó fiscal, que permeti que el Banc Central Europeu pugui actuar com la Reserva Federal dels EUA o el Banc d'Anglaterra, emetent més moneda si és necessària. Només així la crisi haurà estat una oportunitat per avançar i per consolidar el projecte europeu en el qual durant tants anys ens hem emmirallat.

Marta Llorens, vicepresidenta portaveu d’Unió i diputada de CiU al ParlamentTafanera

Blinklist

Fresqui

Del.icio.us

Barrapunto

Digg

Menéame

Twitter

Facebook

Afegir un comentari Enviar a un amic  
1916
0
Comentaris afegits 
No hi ha comentaris afegits a aquest article.
TORNAR