e-Noticies | Blogs blogs e-noticies e-noticies.cat

26 de Setembre de 2013

Una de les qüestions que no hem aconseguit resoldre en tots els anys de democràcia és que el català pugui ser emprat amb plena normalitat en tots els estaments de la societat i que, per tant, el seu coneixement sigui un requisit per a tothom que presta un servei a Catalunya. Per aquest motiu, des de Convergència i Unió hem defensat una proposició de llei -que el PP ha impedit tramitar- que plantejava una reforma de la llei orgànica del poder judicial perquè la llengua cooficial d'una comunitat pugui ser considerada com a requisit en l'àmbit judicial. D'aquesta manera, el català passaria de ser un mèrit a un requisit per a jutges, per a fiscals i en general per a tots els treballadors del sector judicial.

Hem observat amb preocupació que, lluny d’equiparar-se, les dues llengües oficials de Catalunya, ha augmentat la distància del seu ús en l’àmbit judicial. Així, i segons dades del Tribunal Superior de Justícia de Catalunya, l’any 2011  es van dictar un 13,11% de sentències en català. Una xifra que ha anat disminuint progressivament des de l’any 2004, que va ser el de més utilització del català en les sentències ja que va arribar a un 20,63 del total.

Per donar un bon servei al ciutadà, cal exigir el coneixement de les llengües cooficials a l'administració de justícia, perquè només d'aquesta manera es respectarà adequadament el dret lingüístic dels ciutadans en aquest àmbit. Ens mou preservar els drets fonamentals dels ciutadans a l'hora de garantir uns serveis de qualitat i en igualtat de condicions, independentment de l'idioma cooficial que puguin triar. Aquesta situació malauradament a dia d’avui no es dóna amb tot el perjudici que suposa per a qui vol utilitzar el català en l’àmbit judicial. Però, malauradament, el PP s’ha tornat a oposar a tot allò que ha de normalitzar la vida a Catalunya i que des de la societat es reclama.

Tafanera

Blinklist

Fresqui

Del.icio.us

Barrapunto

Digg

Menéame

Twitter

Facebook

Afegir un comentari Enviar a un amic  
416
0
Comentaris afegits 
No hi ha comentaris afegits a aquest article.
TORNAR