e-Noticies | Blogs blogs e-noticies e-noticies.cat

01 de Novembre de 2012

El Consell Europeu no ha anat tant bé com s’esperava ja que no ha pres grans decisions que són necessàries. La posada en marxa del mecanisme d’ajut directe a la banca ha estat ajornada, i això suposa una mala notícia per a la nostra economia. La raó d’aquest ajornament és clara: hi ha països que han tornat a posar de relleu que encara prevalen els interessos dels Estats per damunt dels interessos de la UE i això dificulta molt la construcció europea. Per això, des de CiU instem al govern espanyol que busqui aliances per fer  avançar la UE i evitar que aquesta construcció es faci de manera desigual.

Ha quedat clar que hi ha quatre pilars bàsics per aconseguir una autèntica unió econòmica i monetària europea. Cal un marc financer integrat (la unió bancària), un marc pressupostari igualment integrat, una política econòmica conjunta i una unió política. El perill és que el desenvolupament de cadascun d’aquests pilars es produeixi de forma asimètrica i, per tant desequilibrada. Ja hi ha alguns països que així ho reclamen perquè afavoreix els seus interessos electorals, però no s’adonen que Europa es construeix de manera equilibrada o no ens en sortirem.

El govern espanyol faria bé de cercar aliances per evitar el creixement asimètric que ja es va produir  amb el tractat de Maastricht  que apostava per la unió monetària i oblidava l’aspecte financer i pressupostari. Aquest desequilibri ens ha portat a la crisi monetària actual per les pressions financeres que pateixen alguns dels països membres. Des de CiU defensem una Europa amb  aquests quatre pilars equilibrats. Només així es podrà garantir una sortida ordenada de les tensions monetàries actuals.

Però sent important aquesta reordenació europea en el camp econòmic i financer, no tindria cap sentit si ho féssim sense pensar en les persones. A banda de rescatar els bancs, el que cal és rescatar les persones que ho estan passant molt malament. Aquest camí només el podem fer per mitjà d’una aposta decidida per les pimes, atesa la seva capacitat de crear riquesa i ocupació. Però per això cal que disposin de més i millors línies de crèdit i disminuir la pressió fiscal que pateixen. En aquest sentit, és imprescindible una llei per la emprenedoria. Cal agilitar tot el procés burocràtic i ser més justos amb els emprenedors. No té cap sentit fer pagar l’IVA als empresaris quan emeten la factura. És molt més assenyat fer-ho quan ja han cobrat la seva feina. Ara per ara, això que dicta el sentit comú no  es així amb tot el que té de perjudicial per a l’economia de milers i milers d’autònoms i de petits empresaris.

Més enllà  dels rescat a la banca, el que més ens convé és el rescat de les persones abocades a la pobresa per la manca d’oportunitats i de treball. Una via segura és apostar per un pla de xoc per la creació d’ocupació. El PP encara no l’ha engegat  i oblida que el suport a la persona ha de ser l’objectiu prioritari de qualsevol administració.

Tafanera

Blinklist

Fresqui

Del.icio.us

Barrapunto

Digg

Menéame

Twitter

Facebook

Afegir un comentari Enviar a un amic  
694
0
Comentaris afegits 
No hi ha comentaris afegits a aquest article.
TORNAR