e-Noticies | Blogs blogs e-noticies e-noticies.cat

10 d'Abril del 2014

L’exemple viu de Carrasco i Formiguera

Ahir vam recordar el 76è aniversari de l’afusellament de Manuel Carrasco i Formiguera, una figura més vigent que mai que ens ha de servir d’exemple  de coherència per les seves profundes arrels com a cristià, com a nacionalista radical i com a demòcrata. Aquesta coherència entre el dir el fer, aquesta fortalesa en els valors personals i la seva radicalitat noble en la defensa de la catalanitat ens ha de servir com a mirall en aquests moments que viu el país.

Perquè Carrasco i Formiguera és un referent com a catalanista, com a demòcrata, com a defensor del diàleg lluny de tota violència i com a home de dret. Al Pacte de San Sebastià, Carrasco va dir que “nosaltres no volem més que la llibertat ordenada pel dret, que la llibertat recollida pel dret”. Vuitanta anys després, les seves paraules continuen tenint vigència. Nosaltres volem que...

Continuar llegint...

03 d'Abril del 2014

La voluntat d’un poble mai és negociable

La propera setmana el Congrés del Diputats debatrà la proposta del Parlament de Catalunya que demana que es transfereixin les competències per poder convocar una consulta. No cal ser massa optimistes a causa de les reiterades negatives que el PP i el PSOE han donat a cadascuna de les peticions que provenen de Catalunya. En tot cas, cal recordar la sentència del TC contra la declaració política del Parlament.

La sentència creu inconstitucional que Catalunya sigui un subjecte polític i sobirà però, en canvi, avala el concepte del dret a decidir com a diferent al d'autodeterminació. A més, deixa clar que la Constitució no aborda ni pot afrontar expressament tots els problemes que es poden suscitar en l'ordre constitucional i remet al diàleg com a via per resoldre els problemes.

És a dir, la sentència del Constitucional no diu enlloc que la consulta que Catalunya...

Continuar llegint...

20 de Març del 2014

Un nou cop de destral a Catalunya

 Dia si dia també, el PP deixa clar que la seva concepció de l’Estat passa per la recentralització i per laminar competències a les comunitats autònomes, amb un marcat i persistent èmfasi per actuar contra Catalunya i el seu autogovern. Així ho evidencia el projecte de reforma fiscal que aquesta setmana ha presentat el govern de Mariano Rajoy. És una proposta que clava un cop de destral terrible a les comunitats autònomes ja que, si s’aprova, no tindran capacitat fiscal per legislar sobre el tributs propis.

És una reforma a la carta encarregada pel ministre Montoro i que exemplifica la voluntat recentralitzadora del PP, un exemple més a afegir a les lleis d’unitat de mercat, a la de reforma de l’administració local o a la  llei Wert, totes amb una clara i inequívoca voluntat de limitar el govern de Catalunya fins a l’ofegament.

Des de CiU ens...

Continuar llegint...

13 de Març del 2014

La lluita contra la pobresa ens necessita a tots

És inqüestionable que la crisi ha empobrit la nostra societat. També ho és que disposem de menys recursos perquè tenim menys ingressos, conseqüència de la crisi, però també, i cal recordar-ho, del maltractament de l’Estat cap a Catalunya. Els incompliments reiterats del govern espanyol pel que fa als compromisos adquirits amb el català han empitjorat una situació prou delicada.

A ningú li escapa que al govern de la Generalitat li manquen eines per ser encara  més eficaços en la lluita contra la pobresa. La situació milloraria substancialment si fóssim nosaltres els que recaptessin els impostos, si controléssim la pròpia tresoreria, si poguéssim fixar els límits dels dèficits i si legisléssim en qüestions bàsiques per afrontar les necessitats socials.

El govern del PP no es pot rentar les mans de la...

Continuar llegint...

06 de Març del 2014

Catalunya s’ha de fer escoltar també a Europa

El proper 25 de maig el catalans i tots els ciutadans de la UE tenim una cita amb les urnes per escollir el proper Parlament Europeu. És sabut que aquestes eleccions són considerades poc atractives per l’electorat i així ha quedat reflectit en la participació, molt per sota de la d’altres cites electorals. Però enguany, a banda de la importància creixent que té Europa, Catalunya ha de fer sentir la seva veu perquè Europa conegui amb rotunditat que una molt àmplia majoria dels catalans volen votar en una consulta per decidir el futur polític de Catalunya.

A Unió Democràtica de Catalunya defensem poder votar el 9 de novembre. Per aquest motiu, així ho expressarem en el programa que elaborarem en el marc de la federació de CiU i demanarem a la Unió Europea que ens ajudi a fer possible la consulta i que accepti i n’assumeixi el resultat.

És cert...

Continuar llegint...

27 de Febrer del 2014

El silenci radicalitzador del PP

Tal com hem deixat clar en el debat de política general, cal que el govern del PP reaccioni i que aposti pel diàleg amb Catalunya. Ara per ara no hi ha motius per a l’optimisme perquè no hi ha cap projecte d’Espanya il·lusionant per a Catalunya. L’únic que ofereix el govern del PP és un recalcitrant silenci o una negativa a tot, que estimulen la radicalització de les posicions a banda i banda.
Rajoy ha de tenir clar que el model de governança d’Espanya no encaixa amb el model que vol Catalunya. Amb tota rotunditat: l’estat de les autonomies ja no serveix  tal com està dissenyat. A més, ofèn a tots els catalans que Catalunya sigui considerada com una pime que demana crèdit. És una ofensa gratuïta perquè Catalunya és un país que se sent nació orgullosa de la seva llengua i cultura pròpies, que el govern del PP ha...

Continuar llegint...

20 de Febrer del 2014

Ha arribat l’hora d’abaixar impostos

El primer que va fer el PP en arribar al govern va ser incomplir la seva promesa electoral de no apujar impostos i va practicar un increment impositiu com mai s’havia vist. Va apujar l’IVA, l’IRPF i alguns altres. El resultat és una asfixia fiscal que impedeix el creixement. No discutirem ara si calia o no aquell afany recaptatori. Des de CiU creiem que no, però el que avui és inqüestionable és que, si el govern del PP no aplica una substancial rebaixa d’impostos, no hi haurà creixement econòmic.

Cal un canvi radical en la política tributària del PP que comenci per rebaixar l’IRPF i que continuï per disminuir l’IVA cultural, sense oblidar la necessitat d’una política fiscal d’estalvi i protecció a les famílies. És necessari també que comenci a veure d’una vegada les pimes com un instrument de creació de riquesa i...

Continuar llegint...

13 de Febrer del 2014

Dades tossudes