e-Noticies | Blogs blogs e-noticies e-noticies.cat

23 de Febrer de 2015

L'insuportable antisemitisme

Davant d’una conversa sobre un viatge que properament faré amb el rerefons de l’extermini jueu durant la darrera gran guerra, el comentari d’una persona va ser el següent: “Jo no els defensaré mai als jueus, ara fan amb els palestins el que abans els van fer a ells”. La meva resposta va ser la recomanació d’un bon grapat de llibres d’història, tot i que, en el fons potser el desafortunat comentari no era només fruit de la ignorància.

És evident que a Europa sempre hi ha hagut antisemitisme, a voltes somort i a voltes més viu, però, tanmateix l’animadversió absurda als jueus com a col·lectiu no prové de la persecució i extermini provocat pel nazisme. Ni tampoc l’antisemitisme virulent que viu enquistat en la societat francesa. Encara no fa un mes, mentre més de 40 països i supervivents de l’extermini commemoraven el setantè aniversari de l’alliberament del camp de concentració d’Auschwitz, es profanaven centenars de tombes en un cementiri jueu del nord-est de França, concretament a la regió de Sarre-Unión.

Els jueus continuen sent els ases de tots els cops, les víctimes de tots els escarnis, els incompresos, els bocs expiatoris de tots els mals. Els oblidats en els assassinats a França, on tothom era Charlie, però gairebé ningú va voler ser un dels morts jueus del supermercat kosher. Per això és important, molt important, que un miler de musulmans noruecs s’agafessin de les mans fent un cordó humà al voltant de la mesquita d’Oslo, en suport a la comunitat jueva. Hi ha hagut massa silenci per part de la comunitat musulmana davant de les atemptats per part d’Estat Islàmic i massa silenci també per uns assassinats que tenen en l’islam la seva font d’inspiració.

L’error també és posar en el mateix nivell l’antisemitisme amb l’islamofòbia. Des de cap punt de vista és comparable. Feu un petit experiment. Viatgeu a França i vestiu-vos amb la roba que habitualment porten els musulmans més fonamentalistes i, després, canvieu-vos per roba occidental però poseu-vos al cap una quipà. Ja em contestareu amb quina de les dues indumentàries heu rebut tots els insults. 

Tafanera

Blinklist

Fresqui

Del.icio.us

Barrapunto

Digg

Menéame

Twitter

Facebook

Afegir un comentari Enviar a un amic  
1035
0
Comentaris afegits 
No hi ha comentaris afegits a aquest article.
TORNAR