e-Noticies | Blogs blogs e-noticies e-noticies.cat

23 d'Octubre de 2012

Europa ens mira

Suposo que tots plegats ja érem conscients de la preocupant manca de musculatura democràtica de l’Estat Espanyol. Només cal rellegir la seva història per adonar-se’n que hi ha quelcom en el seu ADN que el fa tenir una certa predisposició als actes impositius, del “mando y ordeno”, per damunt de l’enraonar, pactar, arribar a acords, respectar i, en definitiva, seguir les regles democràtiques d’un país avançat.

Potser per això la seva història està a vessar de cops militars, de dictadures i de repúbliques febles, mentre a Catalunya, que també òbviament ha comés falles importants, vam fer la revolució industrial, vam crear un dels primers Parlaments d’Europa, els reis havien de jurar les constitucions catalanes.

Arribar a entendre el perquè de com un poble actua d’una forma determinada és cabdal si volem trobar una sortida beneficiosa. Estudiar l’adversari, saber com es mou i preveure els seus moviments, i si pot ser, abans que els faci, ens donarà una informació que ens servirà per guanyar temps i, qui sap, si la batalla. Amb els anys els catalans hem entès que amb Espanya no hi ha res a fer. Que és intolerant, malcarat, sense formes ni maneres i que, a més, d’antuvi persegueix la destrucció total de la nostra nació.

Ara, finalment hem arribat a la conclusió que no ens volem suïcidar ni immolar-nos ni tampoc permetre que ens eliminin. Com a resultat de l’observació, la dolorosa pràctica i per comparació, que Espanya no és Anglaterra ni cap d’aquests països que de la democràcia n’han fet el seu pal de paller. Europa ara ens mira.

També Europa mira a Espanya. Observa i compara. I es comença a preguntar, tal i com al seu dia ho va fer un dels redactors de la “Carta als Irlandesos”, Narcís Roca i Ferrerras: <<Per què Espanya posa barreres a la immensitat del mar o cadenes a les ales dels vents?>>. 

Europa es comença a preguntar quina Espanya és aquesta que amenaça amb accions militars a un país que, democràticament, vol convocar un referèndum?. És per això que els eurodiputats catalans de CIU, ERC, PSC i ICV, han fet santament de demanar que la Unió Europea, Premi Nobel de la Pau 2012, es pronuncií públicament exigint que es retiri del debat polític qualsevol amenaça militar o la utilització de la força armada com una via de resolució d’aquest conflicte polític.

Europa ens mira i va prenent nota. Tanmateix, arribarà un moment que Europa haurà de començar a actuar. En benefici de la democràcia i les llibertats.Tafanera

Blinklist

Fresqui

Del.icio.us

Barrapunto

Digg

Menéame

Twitter

Facebook

Afegir un comentari Enviar a un amic  
1315
0
Comentaris afegits 
No hi ha comentaris afegits a aquest article.
TORNAR