e-Noticies | Blogs blogs e-noticies e-noticies.cat

04 de Juny de 2014

Enmig de Felipes

Tot just un minut després que als pobres mortals se’ns informés que el monarca espanyol, Juan Carlos Alfonso Víctor María de Borbón y Borbón-Dos Sicilias, disposaria de més temps per caçar elefants, es va encetar el debat clàssic de República o Monarquia. A Catalunya són així: ens agrada això de voler estar a tot arreu. Som gent d’ordre però tenim aquesta mena de posat anàrquic i deu ser per això que ens fa gràcia que els okupes de Can Vies s’hagin posat un casc groc i juguin a fer d’aprenents de paleta (per cert, és que els inspectors de treball i els de seguretat i higiene no haurien de dir-hi alguna cosa?).

Quan des de Catalunya hauríem de respondre amb absoluta indiferència a aquest canvi de cromos monàrquic entre pare i fill i centrar-nos exclusivament en el nostre objectiu nacional, n’hi ha que s’entretenen a aixecar la bandera republicana “espanyola” i demanar la República. Doncs ja s’ho faran! O és que algú em pot assegurar que amb una Espanya republicana a Catalunya li aniria més bé? No va ser, precisament, la República espanyola la que va retallar l’Estatut de Núria? Us imagineu per un moment com ens hauria anat amb un José Maria Aznar com a president de la República?

Més enllà dels comentaris habituals, seria bo que tots plegats no ens entretinguéssim en debats que ens desvien del nostre camí. Potser és això el que volen, que entrem en el debat d’un canvi en una Constitució que no és la nostra, en un rei que no és el nostre i en una República que tampoc no seria mai la nostra. Si l’any 1714 un Borbó anomenat Felipe ens va reduir per la força de les armes, que no sigui l’any 2014, després de tres-cents anys, que un altre Borbó, també anomenat Felipe, ens distregui de guanyar una batalla que no podem perdre. Ahir un bon amic que voreja els setanta anys em comentava que quan el seu rebesavi pagès volia anar a buidar a la comuna, exclamava en veu alta: família, me’n vaig al felip. Doncs això: per nosaltres, els catalans, els Felipes... bon vent i barca nova. I a la feina, patriotes, que el 9 de novembre ja és a tocar.

Tafanera

Blinklist

Fresqui

Del.icio.us

Barrapunto

Digg

Menéame

Twitter

Facebook

Afegir un comentari Enviar a un amic  
1305
0
Comentaris afegits 
No hi ha comentaris afegits a aquest article.
TORNAR