e-Noticies | Blogs blogs e-noticies e-noticies.cat

24 de Febrer de 2013

Els nous esclaus

Per un moment vaig arribar a creure’m que la reforma laboral endegada pel PP serviria per alguna cosa. Tot i que des d’un bon començament les crítiques els hi arribaven de tots costats, la patronal considerava que era totalment insuficient i per altra banda els sindicats la valoraven com a excessiva i injusta, després de llegir-la de dalt a baix vaig arribar a la conclusió que tot depenia del bon o mal us que se’n fes.

Pensar que una reforma laboral resoldria una dramàtica situació de crisi econòmica i financera que poc té a veure amb la regulació laboral, era talment tenir un pa a cada ull. Tanmateix la reforma laboral partia d’un error de fons el qual, finalment, ha surat desllorigant encara més la tràgica situació actual. És evident que no ha aconseguit gairebé cap dels objectius que es van marcar i que, en teoria, havien de servir per a sortir de l’atzucac que amenaça el benestar de moltes famílies.

Des de l’any 1984 hem viscut sis reformes de l’Estatut dels Treballadors que va ser promulgat l’any 1980 i, val a dir, que els drets dels treballadors mai havien estat tan trepitjats com ara. És també més que evident que la reforma laboral no ha servit per disminuir l’atur ni tampoc per incentivar la contractació.  El que sí ha aconseguit aquesta reforma laboral és allò que em temia: una mala praxi per part d’algunes empreses.

Com s’entén si no que algunes empreses que han obtingut importants beneficis, que no tenen cap problema econòmic, que presumeixen de pagar generosament als seus alts directius, maltractin els seus treballadors rebaixant-los-hi el miserable salari que cobren i augmentant-los-hi les hores sense cap incentiu econòmic, entre d’altres delicatessen?. Finalment s’ha arribat a un acord entre la gran distribuïdora Anged i els sindicats, però, i si no hagués estat així?. En quines condicions haguessin treballat els seus empleats?. I algú s’ha dedicat a revisar les condicions que l’empresa de material esportiu Decathlon vol imposar als seus treballadors?.

Congelació de salaris durant tres anys, eliminació del complement per treballar en diumenge, elevar la jornada laboral en vint-i-cinc hores anuals, sense retribució durant el temps de descans, entre un llarg etcètera de greuges que pot arribar a convertir-los en esclaus al servei de l’empresa. Vull creure que aquesta no era la finalitat d’una reforma laboral que, entre les seves bondats, pretenia reduir l’atur sense rebaixar els drets laborals. Finalment però no ha estat així i algunes empreses hi han sucat pa. Aquesta és el drama. I la solució, on és la solució?.  

Tafanera

Blinklist

Fresqui

Del.icio.us

Barrapunto

Digg

Menéame

Twitter

Facebook

Afegir un comentari Enviar a un amic  
955
0
Comentaris afegits 
No hi ha comentaris afegits a aquest article.
TORNAR