e-Noticies | Blogs blogs e-noticies e-noticies.cat

14 de Novembre de 2014

Catalunya is not spain

Aquesta frase que durant molts anys i retolada en llençols i immesurables pancartes s’ha anat pregonant en tots els camps de futbol del món, ara s’ha fet més que evident. La història ja ensenya abastament les claus que ens ajuden a visualitzar que Catalunya i Espanya són dos pobles diferents pel que fa a costums, tradicions, llengua i cultura i fins i tot la manera d’entendre un país, una manera de fer empresa, d’aixecar la persiana. Espanya ens va sotmetre per les armes, i la relació que ha volgut amb Catalunya ha estat la de sotmetiment. De dominador a dominat. D’assetjador a assetjat. De vencedor a vençut. Si aquesta ja era una veritat tan clara que enlluernava, els darrers esdeveniments pel dret a decidir dels catalans han tornat a demostrar que res no ha canviat. Que la frase “antes roja que rota” se segueix defensant com si el pas del temps no hagués mogut les agulles dels rellotges.

Tancada en ella mateixa, en les seves pors, en el seu esperit ridícul d’imperialisme ranci, assetjada per una extrema dreta casposa, reclosa en un ADN que encara defensa “una, grande y libre”, on dretes i esquerres, feixistes, republicans i monàrquics viuen agermanats en una posició de supèrbia col·lectiva que els fa somniar amb un poble únic, amb una única llengua, intransigents enfront la riquesa cultural i la diversitat. Espanya viu presonera del seu immobilisme i, davant de la seva pròpia tragèdia que no li permet avançar, es troba un poble, Catalunya, que intenta fer entendre que la democràcia és una altra cosa.

Catalunya no és Espanya i ningú no ho té més clar que els propis espanyols. Mentre Catalunya intenta dialogar, ells insulten, ataquen, amenacen. Catalunya no és Espanya. Europa comença a adonar-se’n que és així. Els observadors internacionals que van viure l’esclat de democràcia del 9N així ho han manifestat. Que Catalunya no és Espanya és una veritat inapel·lable. I no només pel pes de la història sinó perquè Espanya així ho ha volgut. Finalment ho han aconseguit. Molta gent ja l’ha descomptat. Espanya ja no apareix en el seu imaginari. Només ens queda ara fer-la desaparèixer de les nostres butxaques.

Tafanera

Blinklist

Fresqui

Del.icio.us

Barrapunto

Digg

Menéame

Twitter

Facebook

Afegir un comentari Enviar a un amic  
1266
1
Comentaris afegits 
Alguien (España) 15-11-2014 - 15:58
No si esta claro que España insulta a Cataluna como siempre y que Cataluña nunca lo hace. Si, es verdad que Cataluña es ejemplar. Nunca insulta, respecta las layes, y sobre todo siempre dice verdades. Cataluña el pais de las maravillas.
TORNAR