e-Noticies | Blogs blogs e-noticies e-noticies.cat

30 de Maig de 2013

Cornuts i pagar el beure

Fa pocs dies el conseller Mas-Colell va fer la presentació de les balances fiscals de l’any 2010.
Segurament moltes persones n’han sentit a parlar, alguns ho coneixen a fons, d’altres per sobre, és per això que m’agradaria fer-ne una breu explicació per situar-nos.

Primer de tot ens cal saber que són les balances fiscals, ras i curt, és la diferència entre els diners que Catalunya paga a l’administració central i els diners que Catalunya rep de la mateixa administració central.

Si aquesta diferència fos que rebem més del que paguem estaríem parlant de superàvit fiscal, però malauradament des de que tenim dades sempre ha estat que paguem més del que rebem, per tant el conegut dèficit fiscal.
Només per l’any 2010 s’ha quantificat en 16.543M €, això vol dir més de 45M € al dia.

Si també sabem que les retallades han suposat una reducció despesa d’uns 5,7M€ al dia, i l’ofec econòmic del govern espanyol és d’uns 11M€ al dia, tot està dit!

Si disposéssim del diners que els catalans i les catalanes amb el nostre esforç generem-45M€ al dia- no hauríem de patir retallades –5,7M€, i fins i tot no hauríem de patir per si el govern espanyol ens paga o no.

Segurament molts poden pensar que cal ser solidaris amb altres territoris, cert, però ser solidaris no justifica la magnitud de la xifra, i ser solidaris quan a Catalunya també estem patint requereix d’un especial toc d’atenció.

No ens equivoquem, tot això afecta el nostre estat del benestar, ja que sense aquests recursos es fa difícil la seva sostenibilitat.

I si algú pretén fer-nos creure que som insolidaris o insaciables que s’ho faci mirar, sabem que la realitat és crònica però no podem permetre que sigui eterna.

És per això que el camí que hem agafat pren més sentit que mai. Des del moment que l’estat espanyol ha deixat de ser el nostre estat, i que no ens tracta amb respecte, i que no ens vol entendre, cal fer el pas sabent que Catalunya és un país viable econòmicament i socialment, mentre que continuar on estem només ens suposa ser “cornuts i pagar el beure”.

Tafanera

Blinklist

Fresqui

Del.icio.us

Barrapunto

Digg

Mename

Twitter

Facebook

Afegir un comentari Enviar a un amic  
1313
0
Comentaris afegits 
No hi ha comentaris afegits a aquest article.
TORNAR