e-Noticies | Blogs blogs e-noticies e-noticies.cat

10 de Juny de 2013

Ofec a base de lleis

Una volta més al cargol de l’ofec a Catalunya, cada dia una nova llei que s’executa en base l’article 149.1.13 de la Constitución Española: Bases y coordinación de la planificación general de la actividad económica. Cada setmana, un divendres rere l’altre, una nova idea o mesura que retalla i lamina el nostre autogovern i la nostra capacitat real de gestió de les nostres competències.

L’Estat espanyol s’ha proposat legislar passant per damunt de totes i cadascuna de les competències de les comunitats autònomes (CCAA), en especial, de les catalanes. Està legislant en agricultura en base criteris de coordinació supra-autonòmica que limiten, anul·len i dupliquen la legislació catalana plenament competent en matèria agrària. Amb l’excusa de la crisi, de la recerca de la competitivitat, de la concentració d’oferta, de la millor comercialització, es treuen de la mànega lleis com la Ley de fomento de la integración de cooperativas y otras entidades asociativas de caracter agroalimentario o la Ley de medidaspara mejorar el funcionamiento de la cadena alimentaria.

Dues lleis qualificades de pioneres e innovadores pel ministeri i pel Diputat per Lleida del PP, el Sr. Llorens, i que, a la pràctica, una (la de fusió cooperativa) vulnera, limita i exclou la nostra singularitat agrària catalana, ja que obliga com a requisit obligatori que totes les cooperatives tinguin un àmbit supra-autonòmic per poder rebre ajuts de l’Estat. Un ajuts que es pretenen finançar a costa de la creació d’un PDR Nacional (espanyol) que reduirà els PDR de les CCAA, i que promourà una competència entre CCAA per acollir les seus socials/fiscals de les futures cooperatives supra-autonòmiques. És a dir, menys recursos a nivell de PDR i els que arribin podran estar condicionats a una lluita entre comunitats que encara disminuiria més la planificació i execució dels PDR fins ara gestionats al 100% per les CCAA.

I l’altra llei (cadena alimentària) no satisfà cap dels agents que operen al llarg de la cadena alimentària, ni productors, ni la distribució. Una llei que copia el Codi de Bones

Pràctiques Comercials que ja tenim a Catalunya, una llei que no és capaç d’enumerar en la seva totalitat les pràctiques abusives, una llei que, tot i tenint la voluntat de consens de tots els grups polítics i sindicats, ha sortit només amb els vots a favor del PP per la seva manca de diàleg i cintura política per intentar sumar les propostes de millora de la llei que creiem que milloraven el text legislatiu presentat. Quan parlem de “rodillo”, parlem d’això, d’alentir o accelerar tràmits a gust i voluntat de la majoria absoluta sense la més mínima sensibilitat d’incorporar cap proposta ni tant sols a debat de cap grup que no sigui i és el PP.

A més a més, a tot això li hem de sumar l’enunciat de futures llei com la Ley Nacional de IGP y DO, la Ley de bosques, el futur Plan Nacional del Agua o la Ley de Unidad de Mercado. Tot un seguit de lleis que recentralitzen sense cap complexe i amb tota claredat i que ens aboquen ja, de manera irrevocable, a traçar camins sense retorn cap a un nou estatus polític. No podem estar lliutant contra la crisi per tirar el dia a dia endavant amb aquest Estat que està demostrant sobradament que no ens vol, millor dit, que només ens vol per pagar més i més.

Marc Solsona Aixalà Diputat de CIU per Lleida al Congrés

Tafanera

Blinklist

Fresqui

Del.icio.us

Barrapunto

Digg

Mename

Twitter

Facebook

Afegir un comentari Enviar a un amic  
847
0
Comentaris afegits 
No hi ha comentaris afegits a aquest article.
TORNAR