e-Noticies | Blogs blogs e-noticies e-noticies.cat

26 de Juliol de 2014

Des de fa uns mesos, tenim nova ministra d’Agricultura, la senyora García Tejerina, en substitució de Manuel Arias Cañete. Nova ministra però, malauradament, velles i conegudes polítiques de recentralització, tot i que les comunitats autònomes tenim competències plenes i exclusives en matèria agrària. El Govern central ha continuat impulsant mesures que han afectat negativament el món agrari català, com ara el decret energètic que ha posat en entredit les plantes de cogeneració amb la gestió dels purins, la recentralització de la PAC o la davallada de les aportacions de l’Estat al sector agrari català, que en el cas del PDR 2014-2020 ha estat d’un escandalós 74%.

A diferència del que alguns solen pensar, el món agrari català no està excessivament subvencionat i menys encara si ho comparem amb el nostre entorn més immediat. Un pagès català té un nivell de subvenció que és un 50% inferior al d’un altre agricultor de l’Estat espanyol i un 66% menys que un agricultor alemany. Tot i això, el món agrari català compta amb un caràcter emprenedor i una gran capacitat per treballar i gestionar que ha fet que sigui un sector que ha estat capaç de fer front a la crisi econòmica amb molta solidesa.

Malgrat la llista de greuges del Govern central al món agrari català, Catalunya és a dia d’avui el segon major clúster agroalimentari d’Europa gràcies a la tenacitat, la productivitat i l’eficiència del món agrari català. El sector agroalimentari català genera un volum de vendes de més de 20.000 milions d’euros i manté més de 75.000 llocs de treball. La indústria agroalimentària ha mostrat una gran capacitat d’internacionalització, fins al punt que a dia d’avui la diferència entre les exportacions i les importacions relacionades amb el camp va és del 94%.

Aquest mes s’ha celebrat al Parlament de Catalunya el ple monogràfic sobre el món agrari. Aquest ple ha servit per posar les eines que han de permetre que el sector primari català sigui més competitiu i més sostenible des d’un punt de vista mediambiental.


Les 20 resolucions presentades per CiU en aquest ple monogràfic han rebut un ampli suport que en gairebé tots els casos ha superat els 100 diputats. Aquest ampli suport avala el full de ruta de CiU sobre la creació d’estructures d’estat en l’àmbit agrari i dona resposta a algunes de les qüestions que més preocupen al món de la pagesia catalana, com ara la gestió de purins, la territorialització de la Política Agrària Comuna (PAC) o el Pla de Desenvolupament Rural (PDR) 2014-2020.

Davant de l’ofensiva recentralitzadora de l’Estat espanyol en matèria agrària, el Parlament de Catalunya ha aprovat a proposta de CiU l’impuls d’una nova llei de desenvolupament rural que doti el sector d’estructures d’estat i permeti a les institucions catalanes regular el sector de forma autònoma sense les ingerències de l’Estat espanyol. CiU també aposta per dissoldre les quatre cambres agràries provincials i transformar l’Institut Català de Finances en una entitat financera pública que faciliti l’accés al crèdit de l’activitat agrària.

Tafanera

Blinklist

Fresqui

Del.icio.us

Barrapunto

Digg

Menéame

Twitter

Facebook

Afegir un comentari Enviar a un amic  
1345
0
Comentaris afegits 
No hi ha comentaris afegits a aquest article.
TORNAR