e-Noticies | Blogs blogs e-noticies e-noticies.cat

14 de Gener de 2010

Llibertat 2.0

Per tots és prou conegut, i cada cop més experimentat, que vivim plenament en la societat de la informació. Les noves tecnologies, especialment Internet, ens obren un nou món d’oportunitats i noves vies de relacionar-nos. Qui no forma part d’una xarxa social virtual com Facebook o Badoo, o una xarxa professional com Xing o LinkedIn? Així, les TIC han revolucionat el món. Vivim una veritable revolució social que encara no hem digerit del tot.

Tot i la repercussió en les nostres vides d’aquest nous instruments, encara estem sovint paralitzats pel desconeixement dels mateixos. A alguns, els fa por aquest potencial de llibertat personal. Els qui volen controlar-ho tot estan especialment nerviosos per les possibilitats que la xarxa dóna als ciutadans. A més, la crisi econòmica ha accentuat arreu la febre intervencionista. A Catalunya, amb exageració…

Silenciosament, aquesta llibertat està minvant per la intervenció dels governs i influents grups de pressió que amenacen un dels darrers espais de llibertat. Aquesta amenaça s’està produint no només a dictadures com Cuba, Iran o Xina, sinó que fins i tot als Estats Units (EEUU) i altres països occidentals. La  proposta de l’administració nord-americana de regulació d’Internet i de la comunicació inalàmbrica sota el confós concepte de “Neutralitat de la xarxa – Net neutrality” està generant una gran polèmica. La regulació impedeix, entre d’altres aspectes, la innovació, clau del desenvolupament del sector. A l’Estat espanyol no es parla encara de la “neutralitat de la xarxa” però ja s’han regulat les webs de descàrregues, amb criteris jurídicament i moralment molt discutibles. Una comissió “política” decidirà quines webs han d’estar prohibides! A la Xina, Google ha amenaçat de suspendre les seves operacions per les ingerències governamentals que inclús han intervingut milers de correus personals. A Cuba, els locals no poden accedir a la xarxa mundial.

Internet és llibertat i necessita de la llibertat. La potencialitat de la societat en xarxa és ben lligada als principis fonamentals de la llibertat de mercat. En un món en xarxa, globalitzat i democràtic la llibertat en les noves tecnologies és bàsica. L’experiència ens ensenya que és molt fàcil cedir llibertats a l’Estat però molt difícil recuperar-les. Així doncs, el nostre futur passa per la Llibertat 2.0. És moment de parlar-ne i donar-li suport, abans que sigui massa tard!

Tafanera

Blinklist

Fresqui

Del.icio.us

Barrapunto

Digg

Menéame

Twitter

Facebook

Afegir un comentari Enviar a un amic  
4054
6
Comentaris afegits 
anti-liberal convençut (Catalunya) 17-01-2010 - 18:09
Doncs a mi, ves per on, els (neo) liberals simplement em fan fàstic.
Eulàlia (Vilanova i la Geltrú) 15-01-2010 - 13:47
És important que vagin sortint veus a favor de la llibertat, en aquest cas, en aquest article, molt encertamdament a favor de llibertat a internet. Prou ja de tant intervencionisme, en tot i per tot.
Carla (bcn) 15-01-2010 - 10:51
Article valent i molt necessàri. Calen polítics que valorin la gran contribució d'Internet a la creativitat, innovació, etc...Martí, el problema de la Net Neutraly es que provoca que les empreses privades deixin d'innovar donada la regulació...
Martí (Terrassa) 15-01-2010 - 10:30
Completament d'acord. Simplement precisar que el concepte "Neutralitat de la xarxa" és el que expressa el model obert. Vol dir que l'empresa proveïdora d'Internet no pot cobrar tarifes diferents segons a què es connecti l'usuari (blogs, webs, email, etc.)
Dani (Lloret de mar) 05-02-2010 - 19:22
totalment d'acord
TORNAR