e-Noticies | Blogs blogs e-noticies e-noticies.cat

28 d'Abril de 2010

Quan l’actual president espanyol va arribar al poder, se’ns va dir que era una persona amb un tarannà federalista, que creia en l’espanya plurinacional, i tota aquesta cantarella. Especialment des del PSC se’ns feia creure que amb ell Catalunya assoliria quotes de llibertat que no podíem ni imaginar. ERC també animava el tema a Catalunya amb la seva aposta per un president perdedor, que serviria, segons ells, per guanyar independentistes a l’àrea metropolitana.

Ha passat el temps i la situació està més que clara, per qui vol veure la realitat i no viure enganyat. L’Estat espanyol segueix sent un estat petrificat en el centralisme caspós. Un Estat que va cap a enrere en el tema econòmic. Avui ja sabem que l’atur és del 20%, una dada malauradament històrica! A més des del punt de vista nacional la relació Catalunya-Espanya és cada cop més complicada. Una relació que uns volen basada en el sotmetiment del nostre poble.

La sentència que prepara el Tribunal Constitucional en relació a l’Estatut és un exemple claríssim de la nostra relació amb l’Estat. És igual que la llei sigui aprovada per les Corts, pel Parlament de Catalunya i refrendadà pels catalans. El Tribunal Constitucional està per sobre de tot, diuen! Quin gran exemple de com funciona un model centralista d’Estat.

Fa pocs dies vaig ser convidat al Congrés del partit liberal alemanya i vaig tenir una interessantissima trobada amb el seu líder, el Vice Canceller d’Alemanya i Ministre d’Exteriors, Dr. Guido Westerwelle. A més, també ens va acompanyar el Ministre de Justícia i Afers Europeus del Länder de Saxònia, Dr. Jürgen Martens. Durant la conversa, vaig treure el tema del conflicte amb el TC i el centralisme espanyol. La resposta, per part seva, va ser clara: en el sistema federal alemany el Tribunal Constitucional s’inhibeix d’una constitució aprovada i refrendada per un Länder. No és de la seva competència. La soberania rau en el Länder i en la seva gent. No hi ha cap discussió sobre aquesta legitimitat.

Aclaridor. Que quedi clar que el model federal no és el que nosaltres defensem, però l’exercici democràtic del model federal alemany és allisonador. Tot un exemple de respecte institucional. El poder polític dels länders es indiscutible. L’Estat federal els hi garanteix i no posa entrebancs. L’Estat espanyol, però, té, i no vol canviar, un model centralista basat en la dominació d’una part sobre la resta. A més, tant el PSOE com el PP no practiquen l’exercici democràtic en la construcció de l’Estat. Quan són al poder tot s’hi val. Cap respecte per la diferència i per la diversitat. Només una mica de descentralització administrativa. Que no sigui dit!

Aquí estem, tinguem sentència del TC o no! I sota aquestes premises és des d’on hem de construir el nostre futur. No val enganyar-nos a nosaltres mateixos. La realitat és dura, però es pot modificar si ens hi posem amb convicció.


Tafanera

Blinklist

Fresqui

Del.icio.us

Barrapunto

Digg

Menéame

Twitter

Facebook

Afegir un comentari Enviar a un amic  
3668
1
Comentaris afegits 
carles (lleida) 28-04-2010 - 17:23
L'estat espanyol ens vol mal. Cal que marxem quan abans millor. Per cert, quin gran lideratge tenen els liberals alemanys amb en Westerwelle! Gran politic. Ara que els liberals democrates britanics tambe estan a dalt de tot oi?
TORNAR