e-Noticies | Blogs blogs e-noticies e-noticies.cat

06 de Desembre de 2009

Funeral constitucional

Ahir va tenir lloc el funeral d’un dels pares fundadors de la Constitució espanyola, Jordi Solé Tura. Tota una trista metàfora de l’estat actual de la Carta Magna aprovada l’any 1978.
 
Durant l’acte de celebració de l’aniversari de la Constitució, al Congrés del diputats, on només van assistir 4 presidents autonòmics, tan sols he escoltat paraules demanant respecte pels magistrats i inmobilisme per a reformar la Carta Magna.
 
Com a català em faig diverses preguntes:
 
1. On queda el respecte cap al poble català, que ha contribuït enormement en aquests darrers 31 anys al desenvolupament de l’ Estat espanyol?


2. Per què assisteix, en el moment actual, el President de Catalunya, José Montilla, a un acte com aquest, quan no es donen les condicions ni el respecte necessari cap al nostre poble? De fet, és cert que ell mateix va ordernar, l’endemà mateix de l’aprovació de l’Estatut, la presentació de centenars d’esmenes per tal de retallar-lo. Quina vergonya un president català que ens limita el nostre propi autogovern!

3. El president espanyol, José Luis Rodriguez Zapatero, no creu urgent reformar la Constitució. Fins i tot s’atreveix a declarar que en allò substancial funciona. Jo em pregunto, quina part d’aquest “substancial funcionament” és la que resulta bona per a Catalunya?

4. Fins quan ajornarà el desligitimat Tribunal Constitucional la sentència de l’Estatut? Aquesta demora “sospitosa” és ja per si sola una greu manca de respecte cap a Catalunya.
 
Malauradament, el Govern actual de Catalunya davant d’aquestes noves circumnstàncies només aporta idees antigues. Per contra, ens cal urgentment un marc de pensament diferent pel segle XXI. Una nova mirada lligada a la modernitat i a la radicalitat democràtica que ens permeti superar aquesta difícil cruïlla històrica on ens trobem aturats.
 
Alguns apunts de futur: És evident que si l'Estatut és retocat, cal tornar a preguntar als catalans que n’opinem. La nostra veu és l’essència de la nostra democràcia. Més que pel Tribunal Constitucional, la Constitució i l’Estatut, la democràcia passa per la veu i pel vot de la gent.
 
Entre d’altres fets, la immaduresa política dels governants espanyols del PSOE i del PP porta a que els catalans valorem la Constitució espanyola com a obsoleta. És evident que en les circumnstàncies actuals una revisió de la mateixa no ens portaria cap a un model confederal. Però no ens podem quedar aturats esperant una “millor” resposta espanyola. Cal dir ben alt, i construir nous horitzons polítics, que la interpretació actual d’aquesta Constitució, que traeix l’esperit del 78 i altera el pacte constituent, no serveix en absolut per donar cabuda a la nostra ambició nacional.

Tafanera

Blinklist

Fresqui

Del.icio.us

Barrapunto

Digg

Mename

Twitter

Facebook

Afegir un comentari Enviar a un amic  
3940
1
Comentaris afegits 
josep (bcn) 07-12-2009 - 08:51
Em sembla Marc que la millor soluci (construcci de nous horitzons de futur) la tenim en les consultes populars del proper dia 13 D.
TORNAR