e-Noticies | Blogs blogs e-noticies e-noticies.cat

19 de Juny de 2013

Quan un aprèn el perquè de la llengua, el concepte de vida canvia. Hi ha qui creu que és un tòpic defensar-la, o una obsessió ‘nacionalista' -sigui la llengua que sigui-. També hi ha qui no entén que els governs la defensin a vida o mort. I no és tan complicat quan un sap que és a través de la llengua -i només així- que la ment constitueix una identitat. M'ho explicava fa molts anys un bon amic i bon polític, -potser lleugerament menystingut- Joan Maria Pujals: aquest és el valor de la llengua -em deia-. I només pots conèixer la identitat d'un poble i d'una cultura si entens el seu llenguatge, si no, no és exactament el mateix... és diferent. Passa amb l'anglès, passa amb el castellà -que no espanyol- dels Quevedo, Góngora, Cervantes o Octavio Paz, passa amb el francès, passa amb el xinès... i passa amb el català.
 
La llengua, doncs, ve a ser com les matemàtiques i la música. Tenen la seva pròpia equació i només és llengua, matemàtiques o música allò que hi quadra. Parlem doncs de conceptes abstractes com ens deia Pierre Tehilard de Chardin, i segurament per això són mal entesos i complexos per tanta gent.
 
Fa unes setmanes qui va ser alcalde de Navàs, ara diputat de Benestar Social de la Diputació de Barcelona, Josep Oliva, declarava que "la caiguda d'ingressos fa indispensable el replantejament de serveis opcionals, com ara les escoles de música". És a dir, ras i curt: fem-les desaparèixer que són massa cares. No ho havia dit mai ningú. El mateix insigne Oliva manifestava -però tres anys enrere i en qualitat d'alcalde- que unes millores que es van fer a l'Escola de Música de Navàs per col·locar-hi -sí o sí- l'Institut de Secundària "no seran diners malbaratats, perquè aquestes millores les aprofitarà l'Escola de Música (es referia només als vidres) quan, d'aquí a dos anys, pugui recuperar aquest espai.
 

L'Escola de Música de Navàs té avui el seu magnífic edifici, com havia de ser. I no pas gràcies a l'avui diputat de Benestar Josep Oliva (no estaria de més poder concretar també aquesta relació tan estreta entre els costos de l'estat del benestar i la música) sinó segurament a l'actual alcalde (de la CUP) i al bon criteri del Departament d'Ensenyament. I en aquest cas un es pregunta: realment el Sr. Oliva creia en la música i ho entenia? O és ara que diu el que pensa?
És l'equació, l'equació de la llengua, les matemàtiques i la música.

Tafanera

Blinklist

Fresqui

Del.icio.us

Barrapunto

Digg

Menéame

Twitter

Facebook

Afegir un comentari Enviar a un amic  
916
0
Comentaris afegits 
No hi ha comentaris afegits a aquest article.
TORNAR