e-Noticies | Blogs blogs e-noticies e-noticies.cat

07 de Febrer de 2013

Imputat i embrutat

Imputar és una paraula que té una etimologia derivada del llatí. "Im" significa dins o de dins i "putar" vol dir "obrir un compte" o bé "considerar posar una cosa al compte de". Curiosament putatiu prové de putativus és a dir, significa "reputat o considerat".

La reputació, la notorietat, el valor i la capacitat d'influència, tant buscades darrerament, és el que han perdut tots els imputats que cada dia coneixem a través dels mitjans. Polítics, banquers i molts empresaris dels que se'n parla ben poc han malmès el valor intangible de la seva imatge.

Imputar és atribuir a algú la responsabilitat, la culpa d'alguna cosa. Per posar uns exemples podem dir: "a ell cal imputar la derrota" o bé "està imputat pel cas Pretòria".

En comptabilitat imputar és abonar en compte una partida o decidir en quin compte concret cal assentar una partida pressupostària. Per exemple una comissió professional o bé els diners per fer front a una factura de serveis de comunicació subcontractats a una empresa amiga del president.

Estar imputat és sinònim d'estar embrutat o embrutit i això és una veritat com un temple, un axioma. Estar imputat és estar emmascarat, emmerdat, empastifat, emporcat, enllefiscat, enllordat, ensutjat, ensutzat, ensutzeït, pol·luït, porquejat, tacat... Estar embrutat és estar acusat, allevat, aposat, penjat... Atribuït, carregat, gravat, inculpat...

Això sí, vagi sempre per davant la presumpció d'innocència i els drets fonamentals que tots tenim (els imputats també) garantits per l'estat de dret en que vivim. En una democràcia que s'afanya a protegir als més poderosos i que es tapa les vergonyes.

Si un jutge et crida a declarar i el teu nom està al llistat d' imputats senzillament significa que ha vist en el teu comportament indicis de delicte, significa que ets sospitós de no tenir una actuació exemplar. Vol dir que en dies passats vas jugar al joc pervers que la teva xarxa de contactes d'elit et va proposar.

Portes una taca a l'expedient, una llàntia d'oli a la corbata, un distintiu, una sirena d'alarma. Estar imputat és tenir una ombra a l'esquena que assenyala que no estàs net, que hi ha un dubte vers la teva persona. Mentre tens la condició d' imputat el sistema, amic meu, t'hauria de fer dimitir.  

Millor dit, de la teva dignitat (si te'n queda) hauria de sortir una veu amb tota la força de l'univers per fer-te renunciar a tota posició de primera línia. Si estàs imputat el sistema hauria de prohibir posar el teu nom a cap llista electoral.

Si estàs imputat hauries d'abandonar tota cadira i tot càrrec de projecció pública. Mentre no es demostri, de la forma més absoluta, la teva innocència el que has de fer és tornar a casa teva, a la teva empresa, que prous maldecaps tens per resoldre.

  

Tafanera

Blinklist

Fresqui

Del.icio.us

Barrapunto

Digg

Menéame

Twitter

Facebook

Afegir un comentari Enviar a un amic  
1110
0
Comentaris afegits 
No hi ha comentaris afegits a aquest article.
TORNAR