e-Noticies | Blogs blogs e-noticies e-noticies.cat

29 de Setembre de 2016

El Born del feixisme

 Recentment s’ha sabut que l’amo d’un bar d’Ausburg (Baviera) pot ser condemnat a tres anys de presó per tenir ampolles amb el retrat de Hitler al seu local. A Espanya en canvi, prop de Despeñaperros (Ciudad Real) hi ha el restaurant Casa Pepe, un autèntic museu del franquisme on es pot adquirir vino español amb DO feixista etiquetat amb imatges de Franco, José Antonio, i altres sinistres gerifaltes del règim. I lluny de sortir a la premsa per ser denunciat, aquest local ha estat distingit com un dels “diez restaurantes con historia en Castilla-La Mancha” pel diari ABC.

A la resta d’Europa seria impensable, per exemple, que una estàtua de Hitler s’exhibís a la via pública. A Melilla en canvi, una de Franco ha burlat la llei de memòria històrica amb l’absurd pretext que és en homenatge a la seva actuació a la Guerra del Rif i no com a dictador. És com si a Alemanya es permetés exhibir una efígie de Hitler amb l’argument que se’l reconeix pel seu servei com a caporal de l’exèrcit alemany de la Primera Guerra Mundial i no com a Führer.

Són aquestes immenses diferències entre una cultura democràtica avançada com és l’alemanya i una de baixa qualitat com l’espanyola, el que fan tan desaconsellable l’exposició temporal "Franco, Victòria, República. Impunitat i espai urbà", que s'inaugurarà el 14 d'octubre al Centre Cultural del Born, i on es preveu exhibir les estàtues Victòria que Frederic Marès va esculpir pel "Cinc d'Oros", i el Franco eqüestre de Josep Viladomat -el qual va ser decapitat el 2013- a la plaça Comercial.

Les raons per refusar la proposta que presenta l’Ajuntament de Barcelona en Comú van ser magistralment exposades pel regidor republicà Juanjo Puigcorbé: “Ara que ens esforcem per eradicar de la ciutat els darrers vestigis de la simbologia feixista, vostès reubiquen en l’espai públic estàtues franquistes. Per molta gent, per massa gent, les ferides són encara obertes. Però altres, una minoria certament, viuran amb satisfacció, amb orgull fins i tot, aquesta efímera reposició.”

I sense ser cap profeta, ja avanço que les principals imatges que quedaran d’aquesta desafortunada exhibició seran les fotos d’ultres, neonazis i nostàlgics del franquisme amb rojigualdas i fent la salutació feixista al costat de les estàtues, circulant per les xarxes socials. Feixisme al carrer en estat pur. Quina gran publicitat internacional per a Barcelona!

A part d’aquesta monumental vergonya, possiblement també s’hagin de lamentar agressions per part de bandes reaccionàries que aprofitaran l’efecte crida de l’exposició. I, lògicament, no es poden descartar enfrontaments entre aquests i grups antifeixistes, i els previsibles aldarulls que poden afectar fatalment al mobiliari urbà i als comerços del barri.

Tot plegat és un despropòsit. Ja ho ha dit ben alt i clar el líder d’ERC a l’Ajuntament, Alfred Bosch: “Amb l'exhibició de les estàtues franquistes, Barcelona en Comú ha perdut el sentit comú.” BeC ha tingut però la complicitat del PSC en aquesta aberració. Com que Jaume Collboni digué que el Born CC era “el Valle de los Caídos de l’independentisme” potser per això li plau mostrar-hi un Franco.

I el que a més crida força l’atenció és que ha estat precisament gràcies a l’abstenció de la CUP, al costat del PP i C’s, a la passada comissió municipal de Cultura que aquesta exposició ha pogut mantenir-se programada. Perquè els cupaires semblen estar més preocupats per arrasar monuments emblemàtics de la capital –com el de Colom- que en evitar l’exhibició de símbols feixistes en espai públic. Qualsevol diria que aquesta organització antisistema, cada dia més enfollida i estrafolària, ha fitxat al “califa” Abu Bakr al-Baghdadi d’assessor en patrimoni cultural.

En fi, calcem-nos fort perquè aquesta tardor, gràcies a Ada Colau, Gerardo Pisarello i al doctor Ricard Vinyes, “volverán banderas victoriosas” a Barcelona, amb un movimiento de braços alçats i el run-run de 1939.

Tafanera

Blinklist

Fresqui

Del.icio.us

Barrapunto

Digg

Mename

Twitter

Facebook

Afegir un comentari Enviar a un amic  
411
0
Comentaris afegits 
No hi ha comentaris afegits a aquest article.
TORNAR