e-Noticies | Blogs blogs e-noticies e-noticies.cat

15 de Juny de 2010

El govern de l’Estat aprovarà demà el decret llei sobre la reforma laboral i no sembla que la seva proposta sigui suficient per afrontar la crisi i per crear ocupació. Tampoc sembla que Zapatero i els seus ministres abordin aquesta reforma amb la decisió i la valentia necessàries. La por del govern a la reacció dels sindicats fa que la seva proposta és quedi lluny de les necessitats reals.

Per això ara, després d’anys d’ignorar les veus que reclamaven una reforma laboral profunda, el govern demana a l’oposició que digui com ha de ser, que siguin els partits que no governen els que marquin el futur de les relacions laborals. Francament, aquesta proposta governamental és un despropòsit més a afegir a les contradiccions de l’executiu Zapatero.

Des de CiU volem deixar molt clar que la reforma que presenti el govern serà del govern i de ningú més. No volem treure les castanyes del foc a ningú. Molt menys a qui ens ha ignorat durant set anys, a qui no ha escoltat ni una sola vegada les nostres indicacions per engegar una reforma des del Parlament en lloc de deixar la feina només als agents socials. No és defugint responsabilitats com es governa. No és volent acontentar tothom, especialment els sindicats, com s’afronten les dificultats.

Ara, el govern torna a tenir por i vol que siguin altres els que proposin el que ell no s’atreveix a fer per no molestar les centrals sindicals. En aquest joc, CiU no hi participarà. La reforma laboral ha de ser profunda i sobretot útil per a la creació d’ocupació i de moment el govern només es capaç d’oferir maquillatge superficial on es requereix una cirurgia profunda.

La reforma laboral ha de incloure quatres punts inexcusables sobre els quals el govern vol passar de puntetes: ha d’acabar amb la dualitat laboral de contractes indefinits i temporals, ha de donar flexibilitat a la negociació col·lectiva per acostar-la a l’empresa, ha de tractar i aportar solucions contra l’absentisme laboral i ha de saber utilitzar i aprofitar conjuntament els serveis públics i privats d’ocupació. Ignorar aquests punts implicarà una reforma coixa des del seu naixement, una situació que no es pot permetre el mercat laboral amb més de quatre milions d’aturats.

Del rigor i de la profunditat del decret que aprovi el govern dependrà el nostre suport o la nostra oposició, però que no vulguin enganyar ningú. La responsabilitat de la reforma que finalment arribi al Congrés serà únicament de Zapatero. Ha tingut set anys per fer-ho i en preferir deixar-ho tot en mans dels agents socials va perdre un temps preciós. Ara toca treballar a corre cuita. No és d’estranyar que ja s’hagi anunciat una vaga general contra el govern per després de l’estiu. Però malgrat tot, el que ara ha de decidir Zapatero és si aposta per un mercat laboral eficient o si segueix aferrat a un model que s’ha demostrat del tot funest per a l’economia espanyola i per a milions de treballadors. Ell té la paraula.

Tafanera

Blinklist

Fresqui

Del.icio.us

Barrapunto

Digg

Menéame

Twitter

Facebook

Afegir un comentari Enviar a un amic  
1416
0
Comentaris afegits 
No hi ha comentaris afegits a aquest article.
TORNAR