e-Noticies | Blogs blogs e-noticies e-noticies.cat

08 de Maig de 2012

Xocar o conviure amb Catalunya

Aquest cap de setmana Unió fa el seu 25è Congrés Ordinari a Sitges per fixar la posició del partit els propers quatre anys tot respectant l’esperit que ara fa més de vuitanta anys van instaurar els impulsors de la nostra formació política en el seu manifest fundacional.

Avui, com ahir, Espanya continua sense resoldre correctament l’encaix de Catalunya dins de l’Estat espanyol. Avui, com ahir, la posició d’Unió Democràtica de Catalunya és clara: volem i aspirem a una relació confederal entre Catalunya i Espanya. Això vol dir respectar la plena sobirania de Catalunya en els àmbits identitari, de llengua, de cultura i de dret, i una relació federal en l’àmbit econòmic i financer, és a dir, el pacte fiscal, que suposa que Catalunya gestioni plenament els ingressos que genera i que estableixi una quota raonable de solidaritat amb la resta de l’Estat que en cap cas pot limitar la nostra competitivitat.

A Unió mai ens han agradat les posicions maximalistes que volen dividir la societat sense matisos: bons o dolents, blanc o negre, tot o res... Ara ho veiem en la classificació d’independentistes o espanyolistes amb la qual es vol dividir la societat catalana. La realitat ens diu que això no és així: hi ha matisos, i molts, entre aquests dos extrems. Nosaltres apostem per la centralitat. Però som conscients que per arribar a qualsevol tipus de consens el primer que cal és voler arribar-hi, i malauradament hem vist com una i altra vegada des dels partits majoritaris espanyols (PP i PSOE) s’han dinamitat els intents d’aproximació.

Rajoy hauria de ser conscient que, en un xoc frontal de trens, el que acostuma a passar és que ambdos descarrilen i hi ha danys en tots dos combois. Aquest xoc serà inevitable si des del PP no es vol entendre que Catalunya és diferent de la resta d’Espanya tant per història com per cultura, llengua, dret i tradició i que només es podrà evitar el xoc si es respecta aquest fet diferencial i assumint que és imprescindible una relació bilateral diferenciada en matèria econòmica (el pacte fiscal que propugnem des de CiU).

Catalunya avança en aquests moments en una direcció inequívoca i acceptada per tothom. Es tracta d’acabar amb l’abús fiscal a què s’ha sotmès a tots els catalans i també de defensar els trets identitaris del nostre país. El recurs del PP contra l’Estatut i la posterior sentència d’un Tribunal Constitucional que tenia bona part dels seus integrants caducats ho va fer saltar i va ignorar, a més, el mandat del Parlament de Catalunya, de les Corts espanyoles i de la voluntat del poble català sobre l’Estatut manifestada a les urnes.

A Unió Democràtica creiem que l’entesa només serà possible des del respecte i el reconeixement de Catalunya com a nació, tal com estableix l’esperit de la Constitució de 1978. No fer-ho serà una gran irresponsabilitat que només durà enfrontament, ressentiment i desafecció dels uns envers els altres, i en aquesta situació tots hi sortim perdent.Tafanera

Blinklist

Fresqui

Del.icio.us

Barrapunto

Digg

Mename

Twitter

Facebook

Afegir un comentari Enviar a un amic  
1596
0
Comentaris afegits 
No hi ha comentaris afegits a aquest article.
TORNAR