e-Noticies | Blogs blogs e-noticies e-noticies.cat

07 de Desembre de 2009

Un record, un aniversari

D’entrada, el meu record i homenatge a Jordi Solé Tura, traspassat la setmana passada i elogiat abastament els darrers dies, un polític amb majúscules que va treballar per recuperar la democràcia després de quaranta anys de dictadura, de  negació de la llibertat. Eren proverbials les seves classes a la facultat de Barcelona on, a més dels alumnes de dret, hi anaven estudiants de les més variades especialitats pel simple fet d’escoltar i aprendre d’una persona convençuda que la convivència era possible amb unes lleis al servei de l’home i de la societat, i no al revés com tan sovint ha passat a la història.

Jordi Solé Tura va ser un dels pares de la Constitució, que ara ha complert trenta-un anys, i va donar amb els altres ponents prou esponjositat a la Carta Magna de l’Estat per encabir-hi el més ampli ventall possible de sensibilitats i anhels. És cert, i estic convençut, que pràcticament tot hi cab a la Constitució i que l’estretor i les cotilles que a vegades ens ofeguen provenen de les interpretacions minimalistes, restrictives i reductores dels qui la llegeixen.

Crec que el problema del nostre país no és la Constitució del 1978, sinó el reduccionisme dels seus intèrprets (de tots els que des de la “meseta” espanyola volen fer petita la nostra Constitució, en la qual hi cabríem tots còmodament si no fos per aquestes limitades interpretacions) davant una norma de convivència que s’ha mostrat eficaç i útil al llarg de tres dècades. La seva reforma obligaria a l’acord ineludible entre el PP i el PSOE, i ja estem acostumats que es posin d’acord contra Catalunya i per reduir el poder de les autonomies. Obrir la possibilitat de la reforma de la Constitució podria empitjorar la situació.

Estem pendents des de fa tres anys de la resolució del Tribunal sobre l’Estatut. Les noticies que arriben no són encoratjadores, però no podem perdre de vista que seran els homes que interpreten la Constitució els que declarin que el nostre Estatut s’ajusta a la norma o no. És aquí on hem de mirar si les coses es fan bé. És en l’elecció dels membres del Tribunal on hem de buscar si ha primat l’interès general o el partidista. És als responsables del bloqueig de la renovació dels membres del Constitucional als qui hem de demanar responsabilitats. El millor que podrien fer el PP i el PSOE es posar-se d’acord per desbloquejar la situació i no pas, com han fet fins ara amb la seva falta d’entesa, per paralitzar les institucions i el desenvolupament normal de la democràcia.

És, en definitiva, al PP i al PSOE als qui hem d’exigir que siguin responsables i que allunyin les seves legítimes lluites  partidistes de l’àmbit del poder judicial. Contaminen el TC, el posen a l’ull del huracà i, per tant, afebleixen la Constitució, amb el greu risc que ja tothom no hi tingui cabuda. No era això el que va voler Jordi Solé Tura, no era això el que és va referendar l’any 1978.

Josep M. Pelegrí, secretari general d’Unió i portaveu adjunt de CiU al Parlament de Catalunya

Tafanera

Blinklist

Fresqui

Del.icio.us

Barrapunto

Digg

Mename

Twitter

Facebook

Afegir un comentari Enviar a un amic  
1245
0
Comentaris afegits 
No hi ha comentaris afegits a aquest article.
TORNAR