e-Noticies | Blogs blogs e-noticies e-noticies.cat

14 de Gener de 2014

Dijous el Parlament català ha d'aprovar el text de la proposició de llei per presentar al Congrés de Diputats la sol·licitud de transferència de competències per poder fer la consulta.

És un pas més que mostra la clara voluntat de la majoria dels partits polítics catalans d’esgotar totes les vies per fer la consulta el 9 de novembre des de la legalitat. No depèn tant de les lleis actuals com de la voluntat política d’interpretar-les. Des de Convergència i Unió hem defensat i apostat des de sempre pel diàleg. Catalunya vol dialogar. I una vegada més queda palès que el PSOE i el PP es tanquen en banda i no volen dialogar.

Qui argumenta que des de Catalunya volem fer la consulta des de la il·legalitat no diu la veritat. El president Mas ho ha tornat a recordar en reafirmar-se en la seva voluntat de fer la consulta dins d’un marc legal. Qui diu, com fa sovint el PP, que la consulta no es farà per il·legal i perquè va contra la Constitució fa una interpretació restrictiva i partidista de la Carta Magna. La consulta podria ser legal si el PP volgués perquè no planteja un resultat vinculant, sinó consultiu. Per tant, si es vol políticament la consulta té encaix legal en la Constitució. I seria tant senzill com delegar puntualment via un precepte constitucional la competència al govern de Catalunya per convocar-la. És a dir, per nosaltres no quedarà. Catalunya vol dialogar, però dos no poden conversar si una de les parts no vol, i fins ara, tant el PP com el PSOE s’hi han negat de manera radical i absoluta.

Es tracta de decidir si es vol fomentar el principi constitucional de la participació i de fer viable que democràticament la ciutadania de Catalunya expressi la seva posició sobre un canvi d'statu quo. Ja que parlem d’una consulta no vinculant, queda clar que no pretén imposar unilateralment res al conjunt de la ciutadania espanyola. Per això, a més, és molt important no identificar consulta amb independència. El que es demana és la consulta, no la independència. Convé que ho tinguem molt present i que fem les coses bé i sense cremar etapes. Hem d’anar pas a pas i respectar totes les etapes fins aconseguir-ho. Per això tornem a fer una crida al PSC perquè se sumi al Parlament a la iniciativa de dijous. Volem, tal com han demanat sempre ells, fer les coses dins la legalitat d’una manera pactada, i el ple d’aquesta setmana així ho exemplifica.

Josep Maria Pelegrí, secretari general d’Unió Democràtica de Catalunya

Tafanera

Blinklist

Fresqui

Del.icio.us

Barrapunto

Digg

Menéame

Twitter

Facebook

Afegir un comentari Enviar a un amic  
758
0
Comentaris afegits 
No hi ha comentaris afegits a aquest article.
TORNAR