e-Noticies | Blogs blogs e-noticies e-noticies.cat

25 de Març de 2014

Aquest diumenge hem conegut el traspàs d’Adolfo Suárez, un dels polítics més rellevants d'Espanya del segle XX. El qui va ser president del govern espanyol durant la transició, gràcies al seu tarannà negociador, de consens i centrista, va fer possible que arribés la democràcia i la llibertat després de quaranta anys de dictadura i va restablir la Generalitat i les autonomies.

Malgrat les pressions sofertes durant la seva presidència, avui més que mai cal que no oblidem que Adolfo Suárez va fer possible que el que era normal al carrer fos normal a les institucions en moments de màxima dificultat. A més, des de Catalunya també se li ha de reconèixer el paper rellevant que va tenir en el retorn al país del president Tarradellas i en la recuperació de la Generalitat.

Ara que tant difícil sembla per part dels governs espanyols establir un diàleg per avançar en allò que des de la societat es reclama, des de Unió Democràtica recordem Suárez com un exemple del que haurien de prendre nota molts polítics espanyols: escoltar els sentiments del carrer per fer possible que el que reclama la societat es reflecteixi en les institucions de l'Estat. Fins ara no se li ha fet justícia ni pel seu paper durant la transició ni per la valentia que va demostrar el 23- F quan amb el seu valor i dignitat va fer prevaler el poder polític sobre el militar.
I avui, també vull recordar Iñaki Azkuna, l’alcalde de Bilbao (el millor alcalde del món, com li va reconèixer la Fundació City Mayor en agraïment a la seva feina), que va traspassar el passat dia 20. A banda de la seva tasca al capdavant de l’ajuntament de la ciutat i del seu lideratge en la transformació social i urbanística de Bilbao, Iñaki Azkuna ha estat un patriota. Va fer del seu compromís amb el país i amb el projecte del PNB un senyal d’identitat propi que ha definit i ha conduït tota la seva trajectòria política i personal.

La seva lluita contra la malaltia, compaginada amb la seva constant dedicació a la ciutat de Bilbao i a la política basca, són un model de comportament, de valors i d’un esperit de servei incansable. Uns valors i un esperit que he pogut conèixer en primera persona en les trobades que hem tingut.

Amb Suárez i Azkuna la política perd dos referents, dos models del que ha de ser l’actuació política. Han estat dues persones que van posar els interessos de la societat per damunt dels interessos partidistes o personals. És bo recordar el seu exemple en el moment del seu traspàs. Descansin en pau.

Josep M. Pelegrí, secretari general d’Unió Democràtica de Catalunya

Tafanera

Blinklist

Fresqui

Del.icio.us

Barrapunto

Digg

Menéame

Twitter

Facebook

Afegir un comentari Enviar a un amic  
770
0
Comentaris afegits 
No hi ha comentaris afegits a aquest article.
TORNAR