e-Noticies | Blogs blogs e-noticies e-noticies.cat

03 de Juliol de 2012

La setmana passada Europa ha viscut la seva cimera més transcendent de les últimes dècades ja que havia de donar resposta immediata al problema del deute bancari per reduir la prima de risc de països com Itàlia o Espanya, la tercera i quarta economia de la zona euro. Per aconseguir-ho, calia corregir els desequilibris que hi ha dins d’aquesta zona monetària com, per exemple, l’existent entre Espanya i Alemanya. Però engegar els mecanismes necessaris per fer aquestes correccions vol dir també cessió de sobirania per part dels estats i, tant una cosa com l’altra, cal fer-les amb rapidesa. Els problemes que avui té l’economia europea no poden esperar solucions per a demà passat, sinó que s’han de prendre ara mateix. La unió bancària, pressupostària i finalment la fiscal han de configurar una nova arquitectura institucional europea que doni pas a una unió política forta. A més Europa -que és el que necessitem i defensem des d’Unió Democràtica de Catalunya-, menys sobirania hauran de tenir els estats, també en l’àmbit fiscal. Els mercats no volen promeses, sinó decisions. I mentre no se’n prenguin, seran els mercats i no les institucions polítiques les que marcaran el rumb. Aquest és el gran repte a mitjà termini de la UE. Que a la cimera europea es decidís que l’eurozona recapitalitzarà directament la banca i que els diners deixats en el rescat bancari no seran preferents respecte al deute sobirà és una bona noticia tant per Espanya com per a Itàlia, sense oblidar que això anirà acompanyat de l’acord de llançar la unió bancària i fiscal, que és també un altre senyal positiu.


Per això, per construir més Europa, s’ha de considerar positiu el resultat de la cimera de la setmana passada tenint ben present que no significa la derrota del nord encapçalat per Alemanya davant els socis del sud, sinó la voluntat d’unificar criteris i d’establir mecanismes que permetin avançar en la consolidació europea. Per això la gran guanyadora de la cimera és Europa en el seu conjunt perquè s’ha aconseguit un compromís d'ajuda als països amb problemes seriosos amb la prima de risc, com Espanya, i s’han consolidat les bases d’una nova arquitectura institucional que reforça la Unió Europea.

Això sí, sense oblidar que cal fer els deures que Espanya té pendents per assolir els compromisos adquirits davant els socis europeus. Caldrà, per tant prendre decisions, que no seran còmodes per a la ciutadania, però cal entendre que són imprescindibles per sortir del pou. S’ha fet un pas en la bona direcció però encara tenim un dur camí per endavant que a ben segur serem capaços de superar amb la perseverança i l’esforç de tothom.

Tafanera

Blinklist

Fresqui

Del.icio.us

Barrapunto

Digg

Menéame

Twitter

Facebook

Afegir un comentari Enviar a un amic  
1819
0
Comentaris afegits 
No hi ha comentaris afegits a aquest article.
TORNAR