e-Noticies | Blogs blogs e-noticies e-noticies.cat

31 de Gener de 2012

Refer camins

La reunió de demà del president de la Generalitat, Artur Mas, amb el president del govern espanyol Mariano Rajoy, és alguna cosa més que una trobada protocol·lària, malgrat ser la primera entre els dos des de l’arribada del PP a l’executiu espanyol. És probablement una bona oportunitat per intentar refer l’entesa entre Catalunya i Espanya, molt malmesa des de la sentència del Tribunal Constitucional contra l’Estatul i empitjorada amb els reiterats incompliments del president Zapatero. Serà difícil que en aquesta primera trobada se superin totes les diferències o que es guareixin les ferides, però sí que hauria de servir per veure si encara és possible retrobar un esperit de lleial cooperació institucional.

Hi ha molts temes pendents, i molts incompliments per part de l’executiu central cap a l’administració catalana. Catalunya continua esperant els 754 milions compromesos per l’aplicació de la Disposició Addicional Tercera de l’Estatut, així com el deute del fons de competitivitat que el PSOE no va pagar quan governava, i al qual el PP es va comprometre quan era a l’oposició. També hi ha damunt la taula el futur desenvolupament de l’aeroport de El Prat, ara colpejat per la crisi d’Spanair i la necessitat de les reformes estructurals que s’han d’emprendre des del el govern central com la del mercat laboral. És una reforma especialment urgent perquè, a més de dramàtica, és insostenible una economia amb més de cinc milions de persones sense feina. I també cal afrontar amb urgència el creixement de la pobresa al nostre país. Tot això sense oblidar el compromís de CiU d’aconseguir el pacte fiscal que permeti que Catalunya deixi d’estar permanentment escanyada en matèria d’impostos, que no retornen als catalans en quantitats clarament abusives. No seran els únics punts de l’agenda que inclouran també els traspassos incomplerts del PSOE, però sí que són els més urgents.

Des de CiU no esperem miracles, però si que ens agradaria constatar que hi ha una voluntat de recuperar l’esperit de diàleg i de cooperació per reconstruir la lleialtat i la confiança després d’un reguitzell de mesures, incompliments i decisions irresponsables que han malmès greument la relació entre Catalunya i Espanya. Per anar endavant és necessari recuperar aquest esperit que els darrers anys s’ha torpedinat constantment des de Madrid. La nostra voluntat és aconseguir-ho. Ens interessa per al bé del catalans, però a més estem convençuts que també a Espanya li aniran millor les coses si és així.

És, doncs, una reunió que ha de servir perquè els governs de Catalunya i d’Espanya trobin camins que permetin la recuperació econòmica i un tractament més just cap al nostre país. Si s’aconsegueix, la societat ho agrairà.

Tafanera

Blinklist

Fresqui

Del.icio.us

Barrapunto

Digg

Mename

Twitter

Facebook

Afegir un comentari Enviar a un amic  
644
0
Comentaris afegits 
No hi ha comentaris afegits a aquest article.
TORNAR